Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 20:45
ΒUSINESS & FINANCE

Σπανίζουν τα τάνκερ για τη μεταφορά LNG – Στα 200.000 δολάρια ημερησίως οι ναύλοι

Σπανίζουν τα τάνκερ για τη μεταφορά LNG – Στα 200.000 δολάρια ημερησίως οι ναύλοι

Οι έμποροι είναι έτοιμοι να δώσουν περισσότερα από 200.000 δολάρια την ημέρα για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, καθώς τα δεξαμενόπλοια σπανίζουν ενόψει του χειμώνα, όταν η ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης κορυφώνεται.

Οι τιμές των ναυλώσεων αυξήθηκαν στα 284.750 δολάρια για το Νοέμβριο και στα 206.750 δολάρια για τον Οκτώβριο, υπερδιπλασιάζοντας τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία της Spark Commodities. Εάν αυτές οι τιμές διατηρηθούν, κινδυνεύουν να επαναλάβουν το ράλι του περασμένου έτους, όταν η παγκόσμια αγορά LNG βιαζόταν να αντικαταστήσει τον ρωσικό εφοδιασμό μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες σε δεξαμενόπλοια γίνονται ολοένα και πιο περιορισμένες επειδή οι έμποροι χρησιμοποιούν τα πλοία ως πλωτή αποθήκευση σε ένα στοίχημα ότι οι τιμές του LNG θα αυξηθούν, καθώς ο καιρός θα γίνει πιο κρύος. Οι ασταθείς τιμές των ναύλων μπορεί να πλήξουν το περιθώριο για έναν έμπορο LNG που θέλει να εξαργυρώσει τις υψηλότερες τιμές του χειμώνα και η αύξηση του κόστους μεταφοράς μπορεί τελικά να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία.

Οι ναύλοι για τη μεταφορά LNG αυξάνονται

Source: Spark Commodities

Ο αριθμός των πλοίων LNG που βρίσκονται στο νερό για τουλάχιστον 20 ημέρες έχει επίσης αυξηθεί στα τέλη Ιουλίου, με 42 πλοία να παρακολουθούνται από το Bloomberg. Πρόκειται για αριθμό κατά 27% υψηλότερο από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

«Σίγουρα βλέπω να κρατούνται πλοία», είπε ο Richard Pratt, σύμβουλος ναυτιλίας LNG. Η υψηλότερη συχνότητα της πλωτής αποθήκευσης θα συνεχιστεί «μέχρι τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Μειώσεις στα τιμολόγια φέρνει ο εφοδιασμός των Βαλκανίων μέσω Ελλάδας

Κρίσιμες επιλογές για την ευρωπαϊκή αγορά αερίου

Φυσικό αέριο: Ο νέος παράγοντας που θα καθορίσει τις τιμές φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News