BUSINESS & FINANCE

Η επόμενη μέρα του τουρισμού στη Ρόδο

Η επόμενη μέρα του τουρισμού στη Ρόδο

Ξενοδόχοι σε περιοχές που η φωτιά άγγιξε, όπως το Γεννάδι και η Λίνδος, περιγράφουν στην «Κ» ότι η επόμενη μέρα εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα. Αφενός στη διαχείριση των ακυρώσεων, κυρίως επειδή ορισμένοι tour operators, όπως η TUI, έχουν αναστείλει τα «πακέτα» τους μέχρι και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου. Και αφετέρου στην εξυπηρέτηση νέων κρατήσεων, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο είναι ανοιχτό και το νησί είναι ασφαλές.

Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ωσότου τα περίπου 140.000 καµένα στρέµµατα παρθένου δάσους στη Ρόδο να αναγεννηθούν, όµως η τουριστική βιοµηχανία στο νησί, που είναι ταυτισµένο µε την ιστορία της ελληνικής φιλοξενίας, προσπαθεί να αφοµοιώσει την πύρινη λαίλαπα των τελευταίων ηµερών ως µία από τις πολυάριθµες κρίσεις που εκλήθη να αντιµετωπίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιπτώσεις της καταστροφής, που επικεντρώνονται στο νότιο τµήµα του νησιού, το γεγονός ότι µόνο τρία ξενοδοχεία δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν άµεσα, όπως και το ότι το 95% των τουριστικών υποδοµών παραµένει ανέπαφο, αποτελούν ορισµένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αφηγήµατος της επόµενης µέρας. Ξενοδόχοι σε περιοχές που η φωτιά άγγιξε, όπως το Γεννάδι και η Λίνδος, περιγράφουν στην «Κ» ότι η επόµενη µέρα εκτυλίσσεται σε δύο επίπεδα. Αφενός στη διαχείριση των ακυρώσεων, κυρίως επειδή ορισµένοι tour operators, όπως η TUI, έχουν αναστείλει τα «πακέτα» τους µέχρι και τις πρώτες δύο εβδοµάδες του Αυγούστου. Και αφετέρου στην εξυπηρέτηση νέων κρατήσεων, δεδοµένου ότι το αεροδρόµιο είναι ανοιχτό και το νησί, όπου η επισκεψιµότητα διατηρείται υψηλή µέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, είναι ασφαλές, όπως αναφέρουν παράγοντες του ροδιακού τουρισµού.

Μια ένδειξη, ίσως, σχετικά µε το πώς ερµηνεύουν τις δυσάρεστες εξελίξεις που σχετίζονται µε τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα οι ξένοι –δυνάµει– επισκέπτες, προσφέρουν όσα αναφέρει στην «Κ» ο Ντουγκ Λάνσκι, ο Σουηδός ειδικός σε θέµατα βιώσιµου τουρισµού, που συµµετείχε και στην πρόσφατη εκδήλωση της «Κ» Reimagine tourism. «Θα επισκεπτόµουν και σήµερα τη Ρόδο. Ετσι, κάλεσα ένα ξενοδοχείο στην περιοχή της Λίνδου, θέλοντας να διερευνήσω και εάν λόγω των πυρκαγιών είχε µειώσει τις τιµές. Ωστόσο, προσέφερε έκπτωση µόλις 10%. Το αεροδρόµιο είναι πλήρως λειτουργικό, ο δρόµος είναι ανοιχτός και η τροφοδοσία ρεύµατος εξασφαλίζεται µέσω και γεννητριών, όπως µου είπαν», εξηγεί.

Η TUI µέχρι και τις 11 Αυγούστου έχει πάψει να προσφέρει «πακέτα» διακοπών στη νότια Ρόδο (Κιοτάρι, Πληµµύρι, Λίνδος, Βλύχα, Γεννάδι, Λάρδος, Πεύκος), δίνοντας την επιλογή στους τουρίστες είτε της αποζηµίωσης είτε της αλλαγής ηµεροµηνίας. ∆ιαφορετική είναι η εικόνα στη βόρεια Ρόδο, όπου επαναφέρει τα προγράµµατά της από τις 30 Ιουλίου. Αντίστοιχα πράττει και η βρετανική Jet2 και Jet2holidays, που έχει επαναφέρει τα «πακέτα» της σε δηµοφιλή θέρετρα, όπως η Αφάντου, το Φαληράκι, ο Ιαλυσός και η Καλλιθέα, αλλά ακυρώνει τα προγράµµατά της µέχρι και τις 13 Αυγούστου σε Γεννάδι, Κιοτάρι και Λαχανιά. H Thomas Cook εξακολουθεί να προσφέρει τα πακέτα διακοπών της, ενώ κανονικά πραγµατοποιούν πτήσεις από και προς τη Ρόδο η British Airways και οι χαµηλού κόστους Ryanair και EasyJet.

Στην Κέρκυρα, ένας ακόµη κορυφαίος προορισµός που επλήγη από τις πυρκαγιές, η κανονικότητα επιστρέφει ταχύτερα σε σχέση µε τη Ρόδο, παρότι στο νησί των Φαιάκων, που εµφανίζει πληρότητα 100%, η πύρινη λαίλαπα έχει προκαλέσει αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων.

Παράγοντες του τουρισµού

Το 95% των τουριστικών υποδοµών της Ρόδου παραµένει ανέπαφο.

σχολιάζουν ότι οι φυσικές καταστροφές έχουν συνήθως βραχύβιες επιπτώσεις σε καθιερωµένους τουριστικούς προορισµούς. Θυµίζουν τη θεοµηνία στη Χαλκιδική που προκάλεσε έξι θανάτους και δεκάδες τραυµατισµούς τον Ιούλιο του 2019, έτος κατά το οποίο ο ελληνικός τουρισµός σηµείωσε ρεκόρ. Οπως και τον σεισµό του περασµένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία, που προκάλεσε πάνω από 50.000 θανάτους, µε την εν λόγω τραγωδία να µην αποτρέπει την ανάκαµψη του τουρισµού στη γειτονική χώρα µέσα σε έναν δύο µήνες από το χτύπηµα του Εγκέλαδου. «Πυρκαγιές έχουν πλήξει τον Καναδά, την Καλιφόρνια και βέβαια τον ευρωπαϊκό νότο. ∆εν είναι δηλαδή µόνο η Ελλάδα αντιµέτωπη µε το συγκεκριµένο πρόβληµα. Ωστόσο, η επόµενη µέρα θα εξαρτηθεί από το πώς η Ελλάδα και οι ξενοδόχοι θα διαχειριστούν τις επιπτώσεις, προσφέροντας, για παράδειγµα, σηµαντικές εκπτώσεις στους πληγέντες. Απαιτούνται στοχευµένες επικοινωνιακές δράσεις ακόµη και ανά χώρα. Γνωρίζουµε, για παράδειγµα, ότι οι Αµερικανοί ακυρώνουν σχεδόν άµεσα τις προγραµµατισµένες διακοπές τους σε προορισµούς που έχουν πληγεί, έστω και τµηµατικά µόνο, από κάποια φυσική καταστροφή, ενώ την πρακτική αυτή σπάνια εφαρµόζουν οι Ιταλοί», σηµειώνει ο Ντουγκ Λάνσκι.

Διαβάστε επίσης:

Στα επίπεδα του 2019 η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Πυρκαγιές: Αγωνία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό

Οι καύσωνες στη Μεσόγειο στέλνουν τους τουρίστες βορειότερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News