Business & Finance Δευτέρα 31/07/2023, 14:29
BUSINESS & FINANCE

Citi: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Η Citi τηρεί πλέον σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι και οι προβλέψεις

Citi: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Τις εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών επισημαίνει η Citigroup, προχωρώντας σε αύξηση των τιμών – στόχων. Η Citi τηρεί πλέον σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ οι νέες τιμές-στόχοι είναι τα 2 ευρώ για τις Alpha Bank και Eurobank από 1,75 ευρώ και 1,70 ευρώ πριν, αντίστοιχα, τα 7,3 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 6 ευρώ προηγουμένως, και τα 4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3 ευρώ πριν. 

Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση τοποθετείται στο 3% για την Alpha Bank, στο 3,8% για την Eurobank, στο 3,3% για την Εθνική και στο 1,7% για την Πειραιώς.

Παρά τις προκλήσεις για την αναπτυξιακή δυναμική λόγω της αναμενόμενης «στροφής» της νομισματικής πολιτικής στα τέλη του έτους παρουσιάζει, η Citi παραμένει θετική για το σύνολο του κλάδου. Οι λόγοι είναι ότι περιμένει νέα εστίαση στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη των ελληνικών μακροοικονομικών προοπτικών και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα βελτιώσει περαιτέρω το κλίμα. Επιπλέον, αναμένει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν σταδιακές βελτιώσεις στα λειτουργικά τους αποτελέσματα και θα ξαναρχίσουν τη διανομή μερισμάτων μετά από μακρά παύση. 

«Με την Alpha και τη Eurobank να αναβαθμίζονται σε buy από ουδέτερη σύσταση και την Πειραιώς να μην χαρακτηρίζεται ως υψηλού κινδύνου, έχουμε τώρα αξιολογήσεις buy (αγορά) για όλες τις καλυπτόμενες ελληνικές τράπεζες,», επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος.

Σύμφωνα με τη Citi, oι ελληνικές τράπεζες έχουν «αστρικές» επιδόσεις ξεπερνώντας τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές των αναδυόμενων αγορών ανά τον κόσμο φέτος, αλλά περιορισμένη επαναξιολόγηση. Aυτό οφείλεται στην ισχυρή δυναμική των κερδών και στο ότι οι δείκτες P/E των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν επαναξιολογηθεί πολύ.

Η Citi εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει σε μια πορεία βιώσιμης κερδοφορίας μετά από αρκετά χρόνια ζημιών ή χαμηλών αποδόσεων, και μετά από μια υποχώρηση της κερδοφορίας φέτος βλέπει σε μεγάλο βαθμό σταθερά ή βελτιωμένα (στην περίπτωση της Πειραιώς) κέρδη, με τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROTE να συγκλίνει προς το 10% έως το 2025 (ελαφρώς υψηλότερα για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank).

Επισημαίνει, μάλιστα, την καλή πρόοδο στον καθαρισμό των ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τα τελευταία αρκετά χρόνια, ενώ εκτιμά ότι οι δείκτες NPE για όλες τις τράπεζες αναμένεται να μειωθούν κατά τον προβλεπόμενο ορίζοντα και να συγκλίνουν προς το επίπεδο του 4% έως το 2025.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News