Business & Finance Σάββατο 29/07/2023, 12:10
BUSINESS & FINANCE

Πακέτο μέτρων για στεγαστική πίστη ετοιμάζει το ΥΠΕΘΟ

Πακέτο μέτρων για στεγαστική πίστη ετοιμάζει το ΥΠΕΘΟ

Παρεμβάσεις στον τομέα της στεγαστικής πίστης ετοιμάζει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει χθες ότι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών είναι αμετάθετη θέση της κυβέρνησης, αλλά «τα μεγάλα ψάρια δεν είναι ευάλωτοι, ούτε εκείνοι που παριστάνουν τους φτωχούς και θα ήταν πρόκληση να τους υπερασπιζόμαστε την ώρα που χιλιάδες οφειλέτες παρά τις δυσκολίες εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, βασική παρέμβαση που σχεδιάζεται είναι η εφαρμογή ενός νέου πλαισίου διαφάνειας για τους servicers, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους το μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων. Με βάση το πλαίσιο αυτό, θα είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής τους, το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται και τις δόσεις, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνουν θα τους επιβάλλονται ποινές. Οπως είπε χθες ο κ. Χατζηδάκης στον ΣΚΑΪ, έχοντας αγοράσει τα δάνεια σε χαμηλές τιμές, οι servicers έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ρυθμίσεις.

Επίσης, θα βελτιωθούν τα κίνητρα για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς σήμερα πολλές αιτήσεις απορρίπτονται. Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης είπε χθες στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι τον Ιούνιο σημειώθηκε ιστορικό υψηλό αιτήσεων, καθώς και νέο μηνιαίο ρεκόρ ρυθμίσεων. Πρόσθεσε ότι γίνονται συνεχείς βελτιώσεις του μηχανισμού, ώστε να γίνεται ακόμη πιο αποτελεσματικός και δίκαιος.

Ακόμη, η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα, από εταιρείες παροχής πιστώσεων, όπως ισχύει στο εξωτερικό. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή, λέγοντας ότι θα ακολουθηθούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ετσι, ελπίζεται να διευκολυνθεί η χορήγηση στεγαστικών δανείων, στα οποία οι τράπεζες σήμερα είναι πολύ φειδωλές. Επιπλέον, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν τους πελάτες τους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά δεν διαθέτουν το σύνολο του ποσού σε μετρητά, όπως είναι η προϋπόθεση σήμερα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ευνοεί την τοποθέτηση σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, καταργώντας την αυτοτελή φορολόγησή τους (15%) και ελαχιστοποιώντας την προμήθεια. Με τον τρόπο αυτό ασκεί πίεση στις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων, καθώς δεν ακολουθούν τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, αφού βλέπουν τις καταθέσεις να αυξάνονται ούτως ή άλλως.

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε χθες στη Βουλή ότι θα παραμείνει ανοιχτή έως τη Δευτέρα 31 Ιουλίου η δυνατότητα ένταξης για ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο σε 120 και 72 δόσεις. Δεν θα δοθεί παράταση, επανέλαβε.

Μιλώντας για τα ευάλωτα νοικοκυριά ανέφερε εξάλλου ότι στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για την κάλυψη των ευάλωτων δανειοληπτών, υπήρξε πρωτοβουλία που είχε ως προϋπόθεση τη διασταύρωση των τραπεζικών λογαριασμών των αιτούντων, και από τους 40.000 δυνητικά ωφελούμενους, επέτρεψαν τη διασταύρωση αυτή μόνο 4-5.000.

«Εφαρμόζουμε σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα φέρουμε το επόμενο διάστημα και νέες ρυθμίσεις που αυξάνουν τις υποχρεώσεις των servicers. Το πλαίσιο πρέπει να εξελίσσεται συνέχεια. Περιμένω προτάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη ολόκληρη την εικόνα και δεν θα αγνοούν τα υφιστάμενα εργαλεία για την προστασία των δανειοληπτών», σημείωσε ο υπουργός.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το παράδοξο των ακινήτων: Λιγότερα στεγαστικά, περισσότερες πωλήσεις

ΤτΕ: Αυξήθηκε η ζήτηση για στεγαστικά λόγω του προγράμματος «Σπίτι μου»

Κ. Χατζηδάκης: Προστασία για πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες – Μόνο 4-5.000 επέτρεψαν άνοιγμα λογαριασμών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News