Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Πέρασαν επιτυχώς τα stress test
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες αναδείχθηκαν ισχυρότερες από τη δοκιμασία ακραίων καταστάσεων για το πώς θα αντιμετωπίσουν μια βαθιά οικονομική ύφεση, δίνοντάς τους μια υγιή βάση για να συνεχίσουν να πληρώνουν μερίσματα και να επαναγοράζουν μετοχές.
Συνολικά, οι 70 πιστωτικά ιδρύματα που συμμετείχαν στα stress test είδαν το βασικό δείκτη κεφαλαίου τους να μειώνεται κατά 4,59 ποσοστιαίες μονάδες στο 10,4% σε ένα δυσμενές σενάριο, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ). Αυτό είναι χαμηλότερο ποσοστό από το 4,85% στα τελευταία stress test πριν από δύο χρόνια, που κάλυψε λιγότερες τράπεζες.
Ενώ τα τελευταία stress test πιστώνονται ως τα πιο δύσκολα μέχρι σήμερα, οι τράπεζες επωφελήθηκαν από τους ισχυρούς ισολογισμούς τους και την αύξηση των εσόδων από τα υψηλότερα επιτόκια. Οι τράπεζες είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα για να ασκήσουν πίεση στις ρυθμιστικές αρχές για να διατηρήσουν ή ακόμα και να αυξήσουν τις πληρωμές.
Παρά τις συνoλικές ζημίες των 496 δισ. ευρώ (547 δισ. δολαρίων) στα stress test, οι ευρωπαϊκές τράπεζες «παραμένουν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες ώστε να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία και σε περιόδους έντονου στρες», σύμφωνα με την EBA.
Οι περισσότερες από τις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης παρουσίασαν μικρότερη επιδείνωση σε ό,τι αφορά στο δείκτη κοινών μετοχών της βαθμίδας 1 σε σχέση με τα προηγούμενα stress test. Το πλήγμα για τη Deutsche Bank περιορίστηκε στις 5,28 ποσοστιαίες μονάδες από 6,2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο αντίκτυπος στην BNP Paribas μειώθηκε στις 3,92 ποσοστιαίες μονάδες από 4,4%. Η ING της Ολλανδίας δέχθηκε μεγαλύτερο πλήγμα.
Στα stress test συμπεριελήφθησαν για πρώτη φορά και οι θυγατρικές των κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών στην Ευρώπη και δέχθηκαν μεγαλύτερο του αναμενομένου πλήγμα.
Ελλείμματα
Δύο τράπεζες εμφάνισαν «μικρό έλλειμμα» στις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις στα stress test, σύμφωνα με την EBA. Ένα τρίτο τραπεζών με «μεγάλο έλλειμμα» εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του κατά την εφαρμογή νέων λογιστικών προτύπων που τέθηκαν σε ισχύ φέτος.
Το δυσμενές σενάριο των τεστ προέβλεπε πληθωρισμό και παγκόσμια ύφεση, καθώς και αυξημένα επιτόκια. Αυτό θα οδηγούσε σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6% σε διάστημα τριών ετών, μια κατάσταση πιο σοβαρή από ό,τι στις προηγούμενες δοκιμές.
Τα stress test δεν είχαν βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας. Ωστόσο, ρυθμιστικές αρχές όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα για να καθορίσουν μεμονωμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και να επανεξετάσουν τα σχέδια των τραπεζών να διατηρήσουν επαρκή επίπεδα χρηματοοικονομικών αποθεματικών, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των πληρωμών των μετόχων.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News