ΕΚΤ: Η μεγαλύτερη πρόκληση, η επικοινωνία με τις αγορές
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αγωνιούν για το πως θα βρουν το σωστό τόνο για να περιγράψουν τις προθέσεις τους μετά την προγραμματισμένη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πηγές.
Τα μέλη του δ.σ. θεωρούν το πως θα επικοινωνήσουν τις προθέσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 27 Ιουλίου τη μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τις πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους επειδή οι συζητήσεις αυτές γίνονται κατ΄ιδίαν.
Με τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής να επιμένουν ότι η έκβαση της επόμενης συνεδρίασης, του Σεπτεμβρίου, παραμένει ανοικτή, το θέμα είναι πώς θα αποφύγουν να δώσουν εσφαλμένα μηνύματα, είτε ότι θα υπάρξει ακόμη μία αύξηση είτε παύση των επιτοκιακών αυξήσεων.
Οι ανησυχίες αυτές καταδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες που καλείται πλέον να βρει η ΕΚΤ, καθώς βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής της στην 20χρονη ιστορία της.
Ενώ οι επενδυτές έχουν ήδη στοιχηματίσει σε δύο ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης για την τιθάσευση του πληθωρισμού – ωθώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%, οι τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν υποβαθμίσει εν μέρει αυτές τις προσδοκίες. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, δήλωσε ότι η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων πέραν του Ιουλίου “παραμένει μεν πιθανότητα αλλά όχι βεβαιότητα”.
Στη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, η ΕΚΤ δεν άφησε τις χρηματοοικονομικές αγορές να διερωτώνται σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό για το ποιά θα είναι η επόμενη κίνηση. Ακόμη και το Μάρτιο, όταν άρχισε η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε πει ότι υπάρχει ακόμη πολύ έδαφος που θα πρέπει να καλυφθεί εάν η τραπεζική αναστάτωση δεν επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές.
Μία τέτοια λεκτική θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο διατήρησης όλων των επιλογών στο τραπέζι για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Η Φέντεραλ Ριζέρβ, της οποίας ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων φθάνει στο τέλος της, μπορεί να προσφέρει μία εναλλακτική. Είχε διαμηνήσει τον Ιούνιο ότι «για να καθοριστεί το μέγεθος της περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής που θα ήταν απαραίτητο για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% εγκαίρως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη μέχρι τώρα σύσφιγξη, το βαθμό μετάδοσης και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις.
Η τελευταία ανακοίνωση της ΕΚΤ ήταν σαφής στο να υπογραμμίσει ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το έργο τους, λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να φθάσει σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και να διατηρηθεί εκεί όσο χρειαστεί για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.
Η συναίνεση ωστόσο εντός του δ.σ. για οιαδήποτε σαφή ένδειξη φαίνεται μάλλον απίθανη την επόμενη εβδομάδα καθώς ορισμένοι προειδοποιούν για την εμμονή των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ άλλοι ανησυχούν για τις προοπτικές της οικονομίας μετά την ύφεση του χειμώνα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Αναδίπλωση από το «γεράκι» της ΕΚΤ: Η σύσφιγξη μπορεί να σταματήσει νωρίτερα
Ignazio Visco: Ο πληθωρισμός θα πέσει γρηγορότερα από ό,τι περιμένει η ΕΚΤ
Δημοσκόπηση Bloomberg: Στο 4% θα φτάσει το επιτόκιο της ΕΚΤ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News