Business & Finance Κυριακή 16/07/2023, 07:30
ΒUSINESS & FINANCE

H «μηχανή» κερδών της εταιρικής Αμερικής μόλις αρχίζει να ανάβει

H «μηχανή» κερδών της εταιρικής Αμερικής μόλις αρχίζει να ανάβει

Μην υποτιμάτε την περίφημη μηχανή κερδών της εταιρικής Αμερικής. 

Στρατηγικοί αναλυτές ενισχύουν τις προβλέψεις τους για την κερδοφορία για το δείκτη S&P 500 το επόμενο έτος ταχύτερα απ΄ό,τι τις υποβαθμίζουν, ωθώντας ένα βασικό δείκτη που παρακολουθεί τη δυναμική των αναθεωρήσεων από τους αναλυτές πολύ μακριά από το ναδίρ του Νοεμβρίου. Αφού έφτασε στο αρνητικό 70% στα τέλη του περασμένου έτους, αυτή η μέτρηση – η οποία επικεντρώνεται στα προθεσμιακά κέρδη ανά μετοχή για 12 μήνες – είναι πιο κοντά στο θετικό έδαφος στο μείον 28%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Intelligence.

Ο δείκτης αυτός θεωρείται μετρητής που κοιτάζει προς το μέλλον για τις προοπτικές κέρδους που μπορεί να υποστηρίξει την υπόθεση για κέρδη μετοχών το επόμενο έτος. Το κατώτατο σημείο στις αναθεωρήσεις είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι η ιστορία των κερδών αυξάνεται, σύμφωνα με τον Michael Casper, υπεύθυνο στρατηγικής μετοχών της BI. Στην πραγματικότητα, ο S&P 500 ιστορικά σημείωσε μέσο όρο ανόδου 5,1% τα τέσσερα τρίμηνα μετά από την κατώτατη αύξηση των κερδών ανά μετοχή, σύμφωνα με τα στοιχεία του BI.

«Αυτά είναι καλά νέα για τις προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη και την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, επειδή αυτός ο δείκτης πιθανότατα έφτασε στο κατώτατο σημειο του. Σημαίνει ότι περισσότερες μετοχές αρχίζουν να βλέπουν καλύτερες εποχές μπροστά τους – και μια ενδεχόμενη θετική ανάγνωση θα επιβεβαιώσει ότι οι προοπτικές είναι όντως πιο ευοίωνες για το 2024».

Έτσι, παρόλο που τα κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500 προβλέπεται να μειωθούν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, η αύξηση των κερδών στην πραγματικότητα βελτιώνεται όταν εξαιρείται ο ενεργειακός τομέας. Ο όμιλος έχει διαστρεβλώσει τις εκτιμήσεις χαμηλότερα για τον ευρύτερο δείκτη καθώς ο πληθωρισμός και οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν, με την αύξηση των κερδών χωρίς ο κλάδος να αναμένεται να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της BI.

Ενώ εννέα από τους 11 τομείς του δείκτη αναφοράς βλέπουν αρνητικές αναθεωρήσεις για τα κέρδη τους το επόμενο έτος, δύο βασικοί κλάδοι γνωστοί για το κυκλικό τους χαρακτήρα – βαριά βιομηχανία και καταναλωτικά αγαθά – έχουν γίνει θετικοί, ενώ η τεχνολογία βρίσκεται στο δρόμο για να φθάσει σε αυτό το ενθαρρυντικό σημείο.

Αυτή είναι μια κομβική εξέλιξη, δεδομένου ότι η βαριά βιομηχανία και τα καταναλωτικά αγαθά που συνδέονται με την ευρωστία της οικονομίας των ΗΠΑ, ήταν μεταξύ των πρώτων κλάδων που οδήγησαν σε επιβράδυνση της αύξησης των κερδών πέρυσι. Αυτή τη φορά, καθοδηγούν την ανάκαμψη των προοπτικών κερδών, καθώς πολλές από τις εταιρείες που ανήκουν σε αυτούς τους δύο κλάδους επαναλειτουργούν μετά την πανδημία. Φυσικά, η ενέργεια αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δυσπραγία, καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, με τις τιμές του αργού στη συνέχεια να πέφτουν.

Παρ΄όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα μπορούσε να παρασυρθεί περαιτέρω από μια οικονομική επιβράδυνση ή ύφεση που θα μείωνε σημαντικά τα κέρδη, ιδιαίτερα λόγω των παρατεταμένων ανησυχιών ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ράλι. 

«Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν πολύ υψηλές», προειδοποίησε ο Brian Frank, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του Frank Value Fund. «Εάν υπάρξει σημαντική πτώση στη συνολική αύξηση των κερδών για τον S&P 500, θα υπήρχαν πολλές πιθανές αρνητικές επιπτώσεις για την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά».

Οι αναλυτές της Wall Street προβλέπουν ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα δουν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην αύξηση των κερδών κατά το δεύτερο τρίμηνο, όπου τα κέρδη αναμένεται να μειωθούν κατά 9% σε ετήσια βάση. Με μόλις πάνω από το 5% των εταιρειών του δείκτη να έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει εταιρεικά αποτελέσματα, η ρυθμός αύξησης των κερδών για την περίοδο δεύτερου τριμήνου εκτιμάται ότι έχει επιβραδυνθεί κατά 9,3% μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dan Eye, επικεφαλής επενδύσεων στο Fort Pitt Capital Group, η δυναμική από τις ανοδικές αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις κερδών μπορεί να αρχίσει να ξεπερνά την πολιτική επιτοκίων της Fed ως τον κύριο μοχλό της χρηματιστηριακής αγοράς τους επόμενους μήνες.

Υπάρχουν και άλλα θετικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι η ευρεία αύξηση των κερδών θα επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ιδιαίτερα καθώς ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού συνεχίζει να βελτιώνεται – μια αποφασιστική στιγμή που υπόσχεται να ενισχύσει τα περιθώρια κέρδους.

«Τα χειρότερα για τα εταιρικά κέρδη πιθανότατα να έχουν τελειώσει, εκτός και αν υπάρξει μια κατάσταση βαθιάς ύφεσης – την οποία δεν βλέπουμε αφού ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά», πρόσθεσε ο Eye. «Είναι αρκετά προφανές ότι η χρηματιστηριακή αγορά άρχισε να προοιωνίζεται πιο καλές εποχές όσον αφορά στην εταιρική κερδοφορία πριν από λίγο καιρό, κάτι που αντανακλάται ξεκάθαρα στη φετινή ανάκαμψη των μετοχών».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Το γενικευμένο ράλι επέστρεψε – Μοιάζει με συνωστισμό σε καζίνο

Nasdaq: Σε ένα πάρτι αντίστοιχο με αυτό του 1999

JP Morgan: To ράλι των ομολόγων μόλις τώρα ξεκινά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News