Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 15:51
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Στο 3% ο πληθωρισμός – Μεγαλύτερη των προβλέψεων η πτώση

ΗΠΑ: Στο 3% ο πληθωρισμός – Μεγαλύτερη των προβλέψεων η πτώση

Αποκλιμάκωση σε χαμηλό άνω των 2 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ωστόσο η πτώση αυτή δε θεωρείται αρκετή για να αποτρέψει τη Fed από το να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων αργότερα μέσα στον Ιούλιο.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,1%. Πρόκειται για τη μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Μάρτιο του 2021, ενώ η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο ήταν στο 4,0%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,3%.  Αυτή ήταν η μικρότερη μηνιαία άνοδος από τον Αύγουστο του 2021.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 4,8% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 5%. Παρότι ο μικρότερος του αναμενομένου δομικός πληθωρισμός δεν αναμένεται να αποτρέψει μια ακόμα αύξηση επιτοκίων, θέτει σίγουρα σε αμφισβήτηση μια επόμενη επιτοκιακή αύξηση.

Eνας βασικός λόγος για την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ότι τα τελευταία στοιχεία συγκρίνονονται με τον Ιούνιο του 2022, όταν η ταχεία άνοδος των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού σε υψηλό 4 δεκαετιών. Ωστόσο, τα μελλοντικά στοιχεία θα συγκριθούν με σχετικά χαμηλότερα νούμερα.

Ούτως ή άλλως, οι πιέσεις στις τιμές κινούνται πολύ πάνω από τον στόχο της Fed και οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συνεχίσουν στη γραμμή της σύσφιγξης

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News