Business & Finance Παρασκευή 14/07/2023, 17:05 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
BUSINESS & FINANCE

Προωθώντας την περιβαλλοντική καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Προωθώντας την περιβαλλοντική καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι εκείνες που οδηγούν την καινοτομία, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μπορούν να αναδειχθούν σε σημαντικούς παράγοντες προώθησής της. Ειδικότερα, στο κομμάτι της περιβαλλοντικής καινοτομίας και, γενικότερα, των βιώσιμων πρακτικών, οι ΜμΕ μπορούν να αναδείξουν σημαντικές πρωτοβουλίες, καθώς διαθέτουν την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα να υιοθετούν καινοτόμες λύσεις και να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Με τη βοήθεια μηχανισμών, όπως τα πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια, αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση προγραμμάτων και έργων που στοχεύουν στην περιβαλλοντική καινοτομία.

Καθοριστικά βήματα των ΜμΕ προς την περιβαλλοντική καινοτομία
Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ένας από τους κρίσιμους στόχους όσον αφορά την περιβαλλοντική καινοτομία στις ΜμΕ. Με την εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής και την υιοθέτηση καθαρότερων καυσίμων, αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Για παράδειγμα, οι ΜμΕ μπορούν να επενδύσουν σε εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας ή να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους με συστήματα ανανεώσιμων πηγών. Με αυτούς τους τρόπους, βέβαια, όχι μόνο μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα, αλλά φέρνουν μακροπρόθεσμα εξοικονόμηση κόστους.

Περαιτέρω βιώσιμες πρακτικές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν, φυσικά, να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους. Κάποιες πρωτοβουλίες μπορούν να περιλαμβάνουν την εφαρμογή προγραμμάτων μείωσης και ανακύκλωσης απορριμμάτων, την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των πόρων και την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για πρακτικές που όχι μόνο ωφελούν το περιβάλλον, αλλά ενισχύουν επίσης τη φήμη των ΜμΕ, προσελκύοντας περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους καταναλωτές αλλά και επενδυτές.

Δυνατότητες επιρροής ακόμη και σε μεγαλύτερες εταιρείες
Οι θετικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής καινοτομίας των ΜμΕ εκτείνονται και περαιτέρω, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την αλλαγή στους τομείς δραστηριότητάς τους και να εμπνεύσουν και άλλες επιχειρήσεις να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές. Προβάλλοντας τα οφέλη και τη σκοπιμότητα των φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών, οι ΜμΕ μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και μεγαλύτερες εταιρείες και να συμβάλουν στην ευρύτερη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη
Επιπλέον, η προώθηση της περιβαλλοντικής καινοτομίας στις ΜμΕ μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη. Καθώς οι ΜμΕ επενδύουν σε βιώσιμες τεχνολογίες και πρακτικές, εμφανίζονται νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας, κάτι που όχι μόνο υποστηρίζει τις τοπικές οικονομίες, αλλά προάγει επίσης την κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία. 

Οι πρωτοβουλίες που βοηθούν τις ΜμΕ να προχωρήσουν στην πράσινη ανάπτυξη
Είναι σημαντικό για μία επιχείρηση να μπορεί να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες και προγράμματα ώστε να έχει πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις για την υποστήριξη πράσινων πρωτοβουλιών. Έτσι, τώρα μπορείτε να χρηματοδοτήσετε την επιχείρησή σας για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και επενδυτικών αναγκών με μηδενικό επιτόκιο για το 40% του δανείου, μέσα από τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Business Growth Fund» της ΕΑΤ. Σας προσφέρεται 40% άτοκη χρηματοδότηση και δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου 3% για τα δύο πρώτα έτη για το υπόλοιπο ποσό του δανείου. Το υπόλοιπο 60% του δανείου παρέχεται από την Eurobank με προνομιακό επιτόκιο.

Τα προσφερόμενα προγράμματα τα οποία είναι σε ισχύ είναι τα:
Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans), για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.
Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης (Digitalization Co-Financing Loans), για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με την ψηφιακή αναβάθμιση.

Τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια (Green Co-Financing Loans) περιλαμβάνουν προγράμματα που καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα δαπανών.
Στο υποπρόγραμμα Green Mobility οι δαπάνες που καλύπτει ενδεικτικά το πρόγραμμα είναι:
– Υποδομές φόρτισης οχημάτων μηδενικών ρύπων (& αποθήκευση μέσω ΑΠΕ).
– Αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων σταθμών ενέργειας σε σταθμούς φόρτισης
Στο υποπρόγραμμα Green Energy οι δαπάνες που καλύπτει ενδεικτικά το πρόγραμμα είναι:
– Αγορά εξοπλισμού ενεργειακής απόδοσης.
– Δαπάνες R&D, πιστοποιήσεις, μελέτες ανακύκλωσης υλικών, αναβαθμίσεις κ.α
– Χρηματοδότηση ESCοs.
Στο υποπρόγραμμα Green Renewable Εnergy οι δαπάνες που καλύπτει ενδεικτικά το πρόγραμμα είναι: 
– Αγορά/εγκατάσταση εξοπλισμού
– Διαμόρφωση χώρου για την παραγωγή ηλιακής, αιολικής, γεωθερμικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας, βιομάζα κ.ά.

Προσπαθώντας να προωθήσουμε την περιβαλλοντική καινοτομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα δημιουργικότητας και προσαρμοστικότητας, αλλά και συνεργασίας. Η ενθάρρυνση των ΜμΕ να σκέφτονται έξω από το πλαίσιο και να εξερευνούν μη συμβατικές λύσεις μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοποριακές υλοποιήσεις όσον αφορά βιώσιμες πρακτικές. Με τη βοήθεια και τεχνολογιών που έχουν αρχίσει να παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και στην εργασία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να έρθει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Συνολικά, καλλιεργώντας ένα οικοσύστημα που αγκαλιάζει την καινοτομία και προωθεί τη συνεργασία, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τη δυναμική των ΜμΕ και τον ρόλο τους στην προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αλλά και στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News