Βρετανία: Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα επενδύσουν 64 δισ. στερλίνες σε startups
H Bρετανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απελευθερωθούν κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων στερλινών από τα αντισταθμιστικά ταμεία έτσι ώστε να επενδυθούν σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας εν μέσω επικρίσεων ότι η Βρετανία αρχίζει να γίνεται μη ελκυστικός τόπος για τεχνολογία.
Σε ομιλία του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσίασε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τις αποδόσεις για τους συνταξιούχους κατά 1.000 στερλίνες (1,283 δολάρια) ετησίως, δίδοντας τους τη δυνατότητα να αντλούν μακροπρόθεσμες αποδόσεις από επενδύσεις σε ιδιωτικές νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Μεταξύ των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση είναι η συμφωνία μεταξύ των μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών ταμείων της χώρας να τοποθετήσουν το 5% του ενεργητικού τους σε μετοχές που δεν είναι εισηγμένες σε επίσημο χρηματιστήριο έως το 2030. Μία τέτοια επένδυση θα μπορούσε να απελευθερώσει περί τα 50 δισ.στερλίνες (64 δισ.δολάρια) σε επενδύσεις σε εταιρείες υψηλής ανάπτυξης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.
Εάν γίνουν πιο κερδοφόρες επενδύσεις, τότε οι συνταξιούχοι θα μπορούσαν να αποκομίσουν κέρδη έως και 12%. Η Βρετανία αποτελεί τη μεγαλύτερη συνταξιοδοτική αγορά της Ευρώπης αξίας άνω των 2,5 τρισ. στερλινών.
«Θέλουμε να γίνουμε η επόμενη Silicon Valley στον κόσμο και μια επιστημονική υπερδύναμη, που αγκαλιάζει τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να συγκεντρώνει τις δεξιότητες των χρηματοδότων, των επιχειρηματιών και των επιστημόνων μας για να κάνουμε τη χώρα μας δύναμη για το καλό στον κόσμο, ενώ ηγείται του τρόπο για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης», είπε ο Χαντ στην ομιλία του στο Mansion House.
«Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μας έχει τη σωστή αρχιτεκτονική για να παρέχει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στους επενδυτές καθώς και κεφάλαιο για τις επιχειρήσεις, και το καλύτερο ταλέντο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο για να το κάνει αυτό».
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ώρα που εκδηλώνονται έντονες ανησυχίες ότι η Βρετανία γίνεται λιγότερο ελκυστικό μέρος για τις εταιρείες τεχνολογίας.
Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο «κλονίστηκε σοβαρά» αφού οι ρυθμιστικές αρχές μπλόκαραν την εξαγορά από την εταιρεία της εκδότη βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard. Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας fintech Revolut, Νικολάι Στορόνσκι, δήλωσε ότι «δεν θα εισαχθεί ποτέ» στο Λονδίνο λόγω δυσμενούς φορολογικού καθεστώτος και γραφειοκρατικής ρύθμισης.
Ξεχωριστά, μετά από πολλές πιέσεις από αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου, η εταιρεία σχεδιασμού τσιπ Arm επέλεξε να εισαχθεί στις ΗΠΑ και όχι στη Βρετανία, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στις φιλοδοξίες της χώρας να γίνει παγκόσμιος προορισμός για μεγάλες τεχνολογικές IPO.
«Από προσωπική άποψη, μπορώ να δω πολύ τα πιθανά οφέλη για την τεχνολογία του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Will Wynne, συνιδρυτής της Smart, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας συντάξεων στο χώρο εργασίας. «Βλέπουμε αυτό ως μια ευκαιρία για άλλους να κερδίσουν υποστήριξη για παρόμοια επιτυχία».
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Αύριο τα σχέδια για το πώς τα Ταμεία θα επενδύουν τις συντάξεις σε τομείς υψηλής ανάπτυξης
Βρετανία: 1 στους 7 αντιμετώπισε πείνα το 2022
Βρετανία: Σε 18ήμερη απεργία το προσωπικό 150 πανεπιστημίων