BUSINESS & FINANCE

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Χατζηδάκη για τις τράπεζες

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα Χατζηδάκη για τις τράπεζες

Σε τέσσερις βασικούς άξονες κινούνται οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα ο νέος υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι άξονες αφορούν:

1. Την αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

2. Την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

3. Την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια μέσα από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

4. Την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες.

Στόχος, όπως υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, είναι «ένα τραπεζικό σύστημα δυναμικό και μια εύρωστη κεφαλαιαγορά που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την αναπτυξιακή διαδικασία στη χώρα». Οι πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να συζητηθούν κατά την προγραμματισμένη πρώτη συνάντηση που θα έχει σήμερα, Δευτέρα ο κ. Χατζηδάκης με τους επικεφαλής των τραπεζών, κατά την οποία θα εξειδικευθούν και οι επόμενες κινήσεις για την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Τα επιτόκια

Για την αντιμετώπιση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων σχεδιάζονται κινήσεις που, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό». Μεταξύ αυτών είναι η επέκταση της παροχής τραπεζικής πίστης, δηλαδή δανείων, από μη τραπεζικά ιδρύματα με βάση βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. «Είναι ένα μέτρο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και θα λειτουργήσει υπέρ των καταθετών», επισημαίνουν από την πλευρά του ΥΠΕΘΟ.

Η αποτελεσματική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και η συνεχής επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αποτελούν, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις, τη δεύτερη βασικότερη πρόκληση του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, θα προωθηθούν κανόνες και υποχρεώσεις ενημέρωσης και διαφάνειας για τους servicers, με στόχο να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες σε θέματα όπως το σύνολο της οφειλής τους, οι οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Οι υποχρεώσεις σε σχέση με τους νέους κανόνες πληροφόρησης και διαφάνειας θα συνοδεύονται με ποινές όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες. Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, μελετώνται νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, έτσι ώστε οι διαδικασίες να είναι λιγότερο γραφειοκρατικές και ταχύτερες προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Οι τιτλοποιήσεις

Η επανεκκίνηση του «Ηρακλή» για την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επανέρχεται ως προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα, σε μια προσπάθεια να κλείσει ο κύκλος της εξυγίανσης. Πρόκειται για τις τιτλοποιήσεις Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς και το κοινό για τις τέσσερις τράπεζες χαρτοφυλάκιο Solar, ενώ στον «προθάλαμο» είναι και κόκκινα δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, που θα επιδιωχθεί να τιτλοποιηθούν μέσω της κρατικής εγγύησης. Πηγές κοντά στη διαδικασία εξηγούν ότι η επανεκκίνηση του «Ηρακλή» θα απαιτήσει νέα διαπραγμάτευση με την DG Comp και τη θέσπιση ενός νέου νόμου που θα ορίζει τις λεπτομέρειες της τιτλοποίησης. Στις κρίσιμες λεπτομέρειες είναι η αξιολόγηση που θα πρέπει να λάβουν οι senior τίτλοι που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, προκειμένου να υπολογιστεί και το ύψος της ζημίας που θα επωμιστούν οι τράπεζες.

Η πολιτική απομείωσης της συμμετοχής του ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα μπαίνει σε άμεση υλοποίηση από τον Σεπτέμβριο, δίνοντας σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «μήνυμα δυναμικής πορείας των ελληνικών τραπεζών». Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το ΤΧΣ έχει ξεκινήσει επαφές με εν δυνάμει επενδυτές που βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών οι Fidelity, Point72, Marshall Wace και Lombard Odier που με πρωτοβουλία της JP Morgan είχαν συζητήσεις με τα επιτελεία των τραπεζών, αλλά και με θεσμικούς φορείς στο πλαίσιο της έναρξης της διαδικασίας αποεπένδυσης.

Σε πρώτη φάση την πρωτοβουλία των κινήσεων αναλαμβάνει η Eurobank, η διοίκηση της οποίας έχει ανακοινώσει την «επιστροφή σε μια καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση και την παύση των ιδιαίτερων δικαιωμάτων του ΤΧΣ στην τράπεζα» μέσω της αγοράς των μετοχών που είναι σήμερα στην κατοχή του Ταμείου και οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αγορά θα γίνει σε προκαθορισμένη τιμή που θα προταθεί από την τράπεζα και η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την υποβολή προς το Ταμείο ανταγωνιστικών προσφορών και από άλλους υποψήφιους επενδυτές.

Τη σκυτάλη θα πάρει η Εθνική Τράπεζα, στην οποία το ΤΧΣ έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό, που διαμορφώνεται στο 40,39%. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να διαθέσει το 20% της συμμετοχής του στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέσα στο 2024 θα διατεθεί επίσης ποσοστό 15% από το 27% που ελέγχει στην Τράπεζα Πειραιώς, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Alpha Bank, στην οποία το Δημόσιο ελέγχει το 9%.

Η διαδικασία

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις περιπτώσεις θα ακολουθηθεί η μέθοδος του βιβλίου προσφορών (book building), εξασφαλίζοντας όρους ανταγωνιστικής διαδικασίας για τους υποψήφιους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει ένα μεγάλο ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας δεν αποκλείει την ιδιωτική πώληση, που ευνοεί τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών –άνω του 5%– ή την απευθείας διάθεση σημαντικού ποσοστού από τις μετοχές που διαθέτει το Ταμείο σε μια τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΧΣ μπορεί να εξετάσει αυτόκλητες προσφορές που θα υποβληθούν π.χ. από έναν μόνο επενδυτή. Σύμφωνα, ωστόσο, με όσα προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης, που έχει συνταχθεί από το ΤΧΣ με τη συνδρομή της Rothschild, το Ταμείο δεν θα προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία. Στόχος, να διασφαλιστεί η ίση και αμερόληπτη μεταχείριση για όλους τους πιθανούς επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: 

ΤΧΣ: Ξεκινάει το φθινόπωρο η αποεπένδυση από τις τράπεζες

ΤτΕ: Διεύρυνση της ψαλίδας στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Πώς εξηγούν οι τράπεζες το spread στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News