Business & Finance Κυριακή 9/07/2023, 15:00
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Αύριο τα σχέδια για το πώς τα Ταμεία θα επενδύουν τις συντάξεις σε τομείς υψηλής ανάπτυξης

Βρετανία: Αύριο τα σχέδια για το πώς τα Ταμεία θα επενδύουν τις συντάξεις σε τομείς υψηλής ανάπτυξης

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt θα αναλύσει τη Δευτέρα τα πολυαναμενόμενα σχέδια για την ενθάρρυνση των συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων να επενδύσουν σε τομείς υψηλής ανάπτυξης, δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο.

Σε ομιλία του τη Δευτέρα στο Mansion House του City του Λονδίνου, ο Hunt θα εξηγήσει πώς οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποδόσεις για τους συνταξιούχους και να ξεκλειδώσουν κεφάλαια για τις επιχειρήσεις, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση -που επιδιώκει να τονώσει την αργή οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας χωρίς να αυξήσει περαιτέρω το βαρύ δημόσιο χρέος της- θέλει να πείσει τα συνταξιοδοτικά συστήματα να επενδύσουν μέρος των κεφαλαίων τους σε υποδομές, καθώς και σε νεοφυείς επιχειρήσεις και πράσινη τεχνολογία.

Αλλά η συνταξιοδοτική βιομηχανία έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις επενδύσεων.

«Σε ό,τι κάνουμε, θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους συνταξιούχους, με οποιεσδήποτε αλλαγές στις επενδυτικές δομές να θέτουν τις ανάγκες τους σε προτεραιότητα», πρόκειται να πει ο Hunt στα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Αναμένεται να ανακοινώσει έναν κατάλογο ασφαλιστών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων που έχουν υπογράψει κατ’ αρχήν να επενδύσουν περισσότερο σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε στο Reuters ανώτερη πηγή του κλάδου.

Ο Hunt θα προσπαθήσει επίσης να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι η ώθηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, θα μπορούσε να πλήξει την αγορά κρατικών ομολόγων, λέγοντας στην ομιλία του ότι θα δώσει προτεραιότητα σε μια «ισχυρή και διαφοροποιημένη αγορά χρυσών ομολόγων».

Οι όποιες αλλαγές στον κλάδο των συντάξεων θα είναι «εξελικτικές και όχι επαναστατικές», αναμένεται να πει ο Hunt, ορκιζόμενος ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα θέσουν ποτέ σε κίνδυνο την ανταγωνιστική θέση της Βρετανίας ως κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Η ομάδα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών TheCityUK δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να στοχεύει στο να επενδύουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην ανάπτυξη και με τη σειρά τους να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

«Κατά μέσο όρο, τα αυστραλιανά και καναδικά συνταξιοδοτικά ταμεία παρέχουν σήμερα καλύτερες επιδόσεις. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, να ενθαρρύνουμε την ενοποίηση των συστημάτων και να παρέχουμε καλύτερες συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες θα στηρίξουν επίσης την ανάπτυξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Hunt αναμένεται επίσης να επαναλάβει ότι η μείωση του υψηλού πληθωρισμού παραμένει προτεραιότητά του, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς πρώτα να εξαλειφθεί ο πληθωρισμός που αποτρέπει τις επενδύσεις και διαβρώνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Hunt δήλωσε ότι δεν θα συμφωνούσε σε μεγάλες φορολογικές περικοπές αργότερα φέτος -ενόψει των αναμενόμενων εθνικών εκλογών το 2024- εάν επιδείνωναν τον πληθωρισμό, ενώ απέκλεισε επίσης τις «πληθωριστικές» αμοιβές του δημόσιου τομέα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

JPMorgan: Προειδοποιεί για «απότομη προσγείωση» και επιτόκιο στο 7% στη Βρετανία

Τα επιτόκια ανεβαίνουν – Τότε γιατί δεν υποχωρεί ο πληθωρισμός;

Βρετανία: Ανέκαμψε η οικονομία τον Απρίλιο – Aνάπτυξη 0,2%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News