Business & Finance Παρασκευή 7/07/2023, 19:18
BUSINESS & FINANCE

Ιταλία: Είσοδος Pignataro στον τραπεζικό κλάδο – Έγκριση ΕΚΤ της συμμετοχής Ion σε τράπεζα

Ιταλία: Είσοδος Pignataro στον τραπεζικό κλάδο – Έγκριση ΕΚΤ της συμμετοχής Ion σε τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε το αίτημα του ομίλου Ion Group να αγοράσει σημαντικό μερίδιο σε μια μικρή ιταλική τράπεζα, επιτρέποντας στον όμιλο υπηρεσιών που ανήκει στον μεγιστάνα Andrea Pignataro να αποκτήσει για πρώτη φορά «ειδική συμμετοχή» στον τραπεζικό κλάδο.

Η Ion έλαβε άδεια να αποκτήσει μερίδιο στην Cassa di Risparmio di Volterra SpA νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας μια εμπιστευτική απόφαση. Ο πιστωτικός οργανισμός της Τοσκάνης έχει ενεργητικό περίπου 2,1 δισ. ευρώ. 

Η Ion μπορεί πλέον να αγοράσει έως και το 32% της τράπεζας και σχεδιάζει να παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Επενδυτές ή εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν μερίδια πάνω από ορισμένα όρια σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα πρέπει να λάβουν έγκριση από την ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει τους οργανισμούς στην περιοχή. Μεταξύ των κριτηρίων της εποπτικής αρχής είναι το κατά πόσον ο αγοραστής έχει καλή φήμη και συνεχή οικονομική ευρωστία. 

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ion αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ εκπρόσωπος της Cassa di Risparmio di Volterra δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει.

Ο Pignataro έχει επιτύχει ραγδαία ανάπτυξη του ομίλου Ion τις τελευταίες δύο δεκαετίες με μια σειρά εξαγορών που χρηματοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με δανεισμό. Τα τελευταία χρόνια, έχει επικεντρωθεί στην Ιταλία με την αγορά των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Cedacri και Cerved. 

Η Ion βρίσκεται επίσης εδώ και μήνες σε συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη Davidson Kempner και πιθανούς δανειστές για την εξαγορά της Prelios, μιας εταιρείας εξυπηρέτησης δανείων με έδρα το Μιλάνο. Η εταιρεία κατέχει επίσης μερίδιο 9,4% στην Illimity Bank SpA.

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News