Business & Finance Παρασκευή 7/07/2023, 11:02
BUSINESS & FINANCE

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα

Aλλαγές για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα φέρει η νέα τετραετία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα

Aλλαγές για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα φέρνει η νέα τετραετία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 5%-6% το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από το 2024,οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό δηλαδή θα δουν μια αύξηση της τάξεως περίπου 5%. Αυτό σημαίνει πως τον επόμενο χρόνο, οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν ένα κατώτατο μισθό κοντά στα 820 ευρώ έτσι ώστε το 2027 να αμείβονται πλέον με 950 ευρώ. 

Μέσος μισθός 1.500 ευρώ. Μέχρι τώρα οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν συμπαρέσυραν  και γενικότερα τους μισθούς. Ο μέσος μισθός σήμερα είναι 1.176 ευρώ. Για να φθάσει τα 1.500 ευρώ σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουν αυξήσεις της τάξεως του 27%. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό  βέβαια θα πρέπει  να αποκατασταθεί  και το νομικό καθεστώς  το οποίο ίσχυε για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ξεπάγωμα τριετιών. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου των μισθών. Οι τριετίες αναμένεται να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα. Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στη Κομισιόν, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καθώς η ανεργία θα περάσει σε μονοψήφιο αριθμό το 2026 σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από εκείνη τη χρονιά και μετά. Ο πρωθυπουργός, πάντως, ανέφερε χθες πως στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας η ανεργία να έχει φτάσει στο 8%.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια μονάδα. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026 και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027. Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα πέσει  δηλαδή στο 35,16%.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα-1

Βέβαια, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι τουλάχιστον μία μονάδα. Έτσι εάν το επιτρέψουν  τα δημόσια οικονομικά της χώρας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο βάθος της νέας τετραετίας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη. Η όποια μείωση είναι συνδεδεμένη και με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας. 

Αύξηση αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι μισθωτοί  θα δουν μια μικρή αύξηση στους μισθούς τους λόγω της αύξησης του αφορολόγητου .Έχει εξαγγελθεί η αύξησή του κατά 1.000 ευρώ με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ. 

Το ετήσιο φορολογικό όφελος που προκύπτει με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ανέρχεται σε 90 ευρώ για μισθωτούς με ένα παιδί και ανεβαίνει στα 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με δύο ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

Διαβάστε επίσης:

Τα νέα δεδομένα για τους συνταξιούχους μετά τις προγραμματικές

Τα πρώτα μέτρα για την οικονομία – Πόσο αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο

Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο Δημόσιο από 1/1/24 – Οι στόχοι για την τετραετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News