BUSINESS & FINANCE

Τα νέα δεδομένα για τους συνταξιούχους μετά τις προγραμματικές

Αυξήσεις των συντάξεων από 1/1/2024, κατάργηση του πέναλτι και bonus της προσωπικής διαφοράς, εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Τα νέα δεδομένα για τους συνταξιούχους μετά τις προγραμματικές

Η ενίσχυση των εισοδημάτων είναι ένας από τους κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης και δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια οι συνταξιούχοι από τον στόχο αυτό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαννήγγειλε νέες ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους, όπως οι αυξήσεις των συντάξεων από 1/1/2024, η κατάργηση του πέναλτι, το bonus της προσωπικής διαφοράς.

Νέες συντάξεις από 1/1/2024

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μια νέα αύξηση στις συντάξεις περίπου κατά 3%. Η νέα αύξηση θα γίνει με βάση τον συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, η ανάπτυξη το 2023 θα φθάσει το 2,3% ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στο 4,5%. Αυτό σημαίνει πως η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 3,4% σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα εάν αυτά αλλάξουν προς το καλύτερο η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη.

Συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ, με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, είχε μηνιαίο όφελος 66 ευρώ, με μια νέα αύξηση της τάξεως του 3,4% θα έχει επιπλέον μηνιαίο όφελος 31 ευρώ. Στο σύνολο, ο συγκεκριμένος συνταξιούχους θα έχει όφελος 97 ευρώ το μήνα σε σχέση με το 2022
Βonus προσωπικής διαφοράς.

Η όποια αύξηση  βέβαια  στις συντάξεις δεν θα είναι πραγματική για όλους καθώς για πολλούς θα είναι λογιστική, λόγω της προσωπικής διαφοράς. Παρόλα αυτά,  απάντηση σε αυτό θα δώσει για ακόμη μια φορά το bonus της προσωπικής διαφοράς. 

Το έκτακτο επίδομα αναμένεται να δοθεί  λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ενώ θα μοιάζει με αυτό που δόθηκε φέτος τον Μάρτιο θα είναι της τάξεως των 200-300 ευρώ. Θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και είτε δεν θα δουν καθόλου την αύξηση που αναμένεται για το 2024, είτε θα λάβουν ποσοστό λιγότερο από αυτό.

Κατάργηση πέναλτι

Με βάση όσα προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός , δεν θα υπάρχει κανένα πέναλτι για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.Δηλαδή ο συνταξιούχος θα λαμβάνει το σύνολο της σύνταξής του δεν θα υπάρχει το πέναλτι του 30% που ισχύει μέχρι σήμερα  ωστόσο στο εισόδημα που εισπράττει ο συνταξιούχος από την εργασία του και το δηλώνει θα επιβληθεί εκτός από τον ετήσιο φόρο και μια έξτρα παρακράτηση. Το ύψος της νέας παρακράτησης υπέρ ΕΦΚΑ  αναμένεται να είναι κλιμακωτή από 10%-20% Αυτός ο έξτρα φόρος θα επιστρέφει στον ΕΦΚΑ μέσω της ΑΑΔΕ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 700 από εργασία με το ισχύον σύστημα έχει ποινή 30% στη σύνταξη, η οποία μειώνεται κατά 300 ευρώ και του απομένουν 700 ευρώ. Με το νέο σύστημα η σύνταξη δεν θα έχει ποινή, αλλά θα επιβάλλεται κράτηση  στα 700 ευρώ του μισθού του.

Στις νέες ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους  που θα ενισχύσουν το εισόδημα τους  έρχεται να προστεθεί και η κατάργηση της  ειδικής εισφοράς  για τους συνταξιούχους ενώ πολλοί θα ενισχυθούν και μέσω της επέκτασης του Market pass.

Διαβάστε επίσης:

Τα πρώτα μέτρα για την οικονομία – Πόσο αυξάνονται οι μισθοί στο Δημόσιο

Μητσοτάκης: Αυξήσεις στο Δημόσιο από 1/1/24 – Οι στόχοι για την τετραετία

Xωρίς πέναλτι αλλά με έξτρα εισφορά οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι – Οι αποφάσεις που κλείδωσαν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News