Business & Finance Πέμπτη 6/07/2023, 22:49
ΒUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Νέοι κανόνες στην αγορά διαχείρισης διαθεσίμων αξίας 5,5 τρισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Νέοι κανόνες στην αγορά διαχείρισης διαθεσίμων αξίας 5,5 τρισ. δολαρίων

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ πρόκειται να επιβάλει μια σειρά νέων κανόνων για τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων, προκαλώντας πιθανή σύγκρουση με «τιτάνες» σε μία αγορά αξίας 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η κύρια ρυθμιστική αρχή της Wall Street σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συνάντηση στις 12 Ιουλίου για να οριστικοποιήσει τις αλλαγές, οι οποίες έχουν σκοπό να αποτρέψουν το είδος των εκροών που συνέβησαν τον Μάρτιο του 2020 όταν η έναρξη της πανδημίας έπληξε τις αγορές. Αυτή η αναταραχή ανάγκασε την Φέντεραλ Ριζέρβ να παρέμβει και να διασώσει κεφάλαια της αγοράς διαχείρισης διαθεσίμων για δεύτερη φορά σε 12 χρόνια, αυξάνοντας τις εκκλήσεις προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς.

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2021, το σχέδιο της Επιτροπής προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από τη βιομηχανία. Η πρόταση, η οποία ενδεχομένως να διαφέρει από τους τελικούς κανόνες που θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να επιβάλει αυστηρές απαιτήσεις σε επίπεδο τιμολόγησης που σύμφωνα με τους επικριτές θα μπορούσαν να κάνουν τα κεφάλαια πιο δαπανηρά και λιγότερο ελκυστικά.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά διαχείρισης διαθεσίμων προετοιμάζονται για τους κανονισμούς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει υπόψη τα σχόλια αναφορικά με τις προτάσεις πριν από τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την οριστικοποίηση των κανόνων της, όπως αυτή που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.

Εάν εγκριθούν όπως προτείνεται τον Δεκέμβριο του 2021, οι νέοι κανόνες θα:

– Αυξήσουν το ποσοστό του συνολικού ενεργητικού που πρέπει να διατηρούν τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων σε μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ρευστοποιηθούν γρήγορα – σε 25% για ρευστότητα μίας ημέρας και 50% για ρευστότητα εβδομάδας.

– Κατάργηση της δυνατότητας των αμοιβαίων να χρεώνουν προμήθειες για εξαγορές ή να τις περιορίζουν προσωρινά εάν το ρευστοποιήσιμο ενεργητικό τους πέφτουν κάτω από ορισμένα όρια.

– Απαιτείται ένας μηχανισμός τιμολόγησης που θα αναγκάζει τους μετόχους να επωμιστούν το κόστος απόσυρσης κεφαλαίων.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News