Business & Finance Πέμπτη 6/07/2023, 21:00
ΒUSINESS & FINANCE

Gazprom: Προειδοποιεί για επιβολή κυρώσεων στη Naftogaz της Ουκρανίας

Gazprom: Προειδοποιεί για επιβολή κυρώσεων στη Naftogaz της Ουκρανίας

Η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας εάν επιδιώξει νομικές αξιώσεις κατά της Μόσχας και της Gazprom, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η NJSC Naftogaz Ukrainy ξεκίνησε μια διαμάχη πέρυσι με τον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου σχετικά με την άρνηση της Gazprom να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες που αναφέρονται σε μια σύμβαση διαμετακόμισης μεταξύ των δύο εταιρειών. Στα τέλη Ιουνίου, η Naftogaz υπέβαλε αίτηση σε αμερικανικό δικαστήριο, ζητώντας της να επιβεβαιώσει μια προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης που διέταξε τη Ρωσία να καταβάλει αποζημίωση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ζημιές και την απώλεια περιουσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

«Εάν η Naftogaz συνεχίσει τέτοιες κακόβουλες ενέργειες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. «Τότε οι σχέσεις μεταξύ των ρωσικών εταιρειών και της Naftogaz θα είναι απλώς αδύνατες».

Είναι η δεύτερη προειδοποίηση από την Gazprom σε σχεδόν ένα χρόνο σχετικά με την πιθανή επιβολή κυρώσεων, που θα μπορούσαν να σταματήσουν τις υπόλοιπες ροές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη. Η διέλευση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι μία από τις δύο τελευταίες διαδρομές για την Gazprom για την παράδοση καυσίμων σε αυτήν που κάποτε αποτελούσε τη μεγαλύτερη αγορά της.

Οι ημερήσιες ροές μέσω της Ουκρανίας ήταν κατά μέσο όρο 38,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με σχεδόν 110 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία διαμετακόμισης.

Ο Μίλερ αμφισβήτησε επίσης την αμεροληψία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σε μία νομική υπόθεση μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz, εν μέσω κυρώσεων της Δύσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Σε τέτοιες συνθήκες, η Gazprom πιστεύει ότι η διαδικασία διαιτησίας είναι παράνομη και ότι η συμμετοχή στη διαδικασία είναι άσκοπη», είπε ο διευθύνων σύμβουλος.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Θα κοπεί εντελώς το 2024 το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη

Gazprom: 37 mcm φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News