Business & Finance Τετάρτη 5/07/2023, 20:53
BUSINESS & FINANCE

Στον Καναδά το μεγαλύτερο εργοστάσιο βιοανθράκων της Β. Αμερικής

Στον Καναδά το μεγαλύτερο εργοστάσιο βιοανθράκων της Β. Αμερικής

Ένας γαλλο-καναδικός όμιλος θα κατασκευάσει στο Κεμπέκ ένα εργοστάσιο αξίας 80 εκατ. δολ. Καναδά (60 εκατ. δολ. ΗΠΑ) για τη μετατροπή δασικών αποβλήτων σε βιοάνθρακα, μια μαύρη ουσία που μπορεί να αποθηκεύσει άνθρακα για εκατοντάδες χρόνια και ταυτόχρονα να βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους.

Η εγκατάσταση στο Port-Cartier -περίπου 850 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μόντρεαλ- θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος με αρχική ετήσια δυναμικότητα 10.000 τόνων ετησίως, η οποία θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2026, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη μονάδα βιοάνθρακα της Βόρειας Αμερικής. Το σχέδιο ανακοινώθηκε από κοινού από την καναδική νεοφυή εταιρεία καθαρής τεχνολογίας Airex Energy Inc, του παραγωγού ξυλείας Groupe Remabec και τον γαλλικό όμιλο επεξεργασίας αποβλήτων Suez SA την Τετάρτη.

Το έργο θα δεσμεύει 75.000 τόνους άνθρακα ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με πάνω από 400 σιδηροδρομικά βαγόνια αξίας καμένου άνθρακα, και θα παράγει πιστοποιημένες μονάδες άνθρακα που θα πωλούνται από την First Climate AG.  

Η εκκολαπτόμενη αγορά του βιοάνθρακα θα μπορούσε να αναπτυχθεί εάν περισσότεροι αγρότες τον χρησιμοποιούν ως εδαφολογικό πρόσθετο ή εάν ενσωματωθεί σε οικοδομικά υλικά, καθώς οι εταιρείες αναζητούν νέους τρόπους για τη μείωση των εκπομπών. Ο βιοάνθρακας παράγεται με τη θέρμανση υπολειμμάτων ξύλου και άλλης βιομάζας σε θάλαμο χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο που περιορίζει τις εκπομπές, σε μια διαδικασία γνωστή ως πυρόλυση. Καθώς η βιομάζα θερμαίνεται, παράγονται επίσης βιοέλαια και αέριο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για βιοάνθρακα από την προσφορά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Yves Rannou, επικεφαλής της Ανακύκλωσης και Ανάκτησης της Suez. Το κόστος για την κατασκευή των τριών γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο Port-Cartier μέχρι το 2026 θα ανέλθει σε 80 εκατομμύρια δολάρια Καναδά, είπε. 

Η Suez και η Airex έχουν ως στόχο να παράγουν 350.000 τόνους βιοάνθρακα μέχρι το 2035. Η γαλλική εταιρεία έχει εντοπίσει περιοχές στην Ευρώπη και την Αφρική όπου θα έχει πρόσβαση σε πρώτη ύλη για την παραγωγή του αποθέματος άνθρακα, καθώς και πιθανούς αγοραστές, δήλωσε ο Rannou, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες επειδή τα έργα βρίσκονται ακόμη σε «πολύ πρώιμο στάδιο».

Η Airex, η οποία θα παρέχει την τεχνολογία πυρόλυσης, υποστηρίζεται από επενδυτές όπως η Cycle Capital, η Investissement Quebec, ο όμιλος Desjardins και η Export Development Canada. Η Groupe Remabec ανήκει στους ιδρυτές και τους διαχειριστές της, καθώς και στην Produits Forestiers Arbec Inc. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News