BUSINESS & FINANCE

Με χαμηλούς ρυθμούς οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων – Ο σχεδιασμός

Δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές στις παραμέτρους των ρυθμίσεων των 120 δόσεων

Με χαμηλούς ρυθμούς οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων – Ο σχεδιασμός

Οι αιτήσεις για τις δύο νέες ρυθμίσεις για όσους έχουν χρέη στο δημόσιο παραμένουν ανοιχτές έως και τις 31 Ιουλίου. Παρόλα αυτά η ζήτηση καταγράφει ακόμη χαμηλές πτήσεις. Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως δεν πτοεί προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο που παρόλες τις εισηγήσεις και πιέσεις που δέχεται από διάφορους φορείς, σύμφωνα με πληροφορίες του MR, δεν εξετάζει αλλαγή των παραμέτρων των ρυθμίσεων αλλά και ούτε προς το παρόν βλέπει παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου στο MR σχετικά με την παράταση, είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε εάν πρέπει να δοθεί. «Θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα στο τέλος των αιτήσεων και εάν χρειαστεί θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια σκέψη», επισημαίνουν.Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε παράταση έως τις 4 Αυγούστου για να δημοσιοποιηθούν από την ΑΑΔΕ οι λίστες με τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών που έχουν χρέη άνω των 150.000 ευρώ στην εφορία  και τα ασφαλιστικά ταμεία.Έτσι προς το παρόν ο χρόνος των μεγαλοοφειλετών -πριν κρεμαστούν στα μανταλάκια- λήγει στις 31 Ιουλίου, καθώς μέχρι τότε μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Πάντως, πολλά είναι τα περιστατικά φορολογουμένων που θέλησαν να μπουν ειδικά στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων και επειδή το σύστημα μπορεί να βλέπει ακόμα και οφειλή ενός λεπτού του ευρώ πριν από την 1η Νοεμβρίου του 2021 (βασική προϋπόθεση να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές), τους πετάει εκτός και χάνουν τελικά τη ρύθμιση   

Τα νέα στοιχεία των αιτήσεων 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, από τους 200.000 οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση των 72 (χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης) και 120 δόσεων (που ισχύει από το 2019), μόλις 22.418 έχουν επανενταχθεί ρυθμίζοντας ποσό ύψους περίπου 311,5 εκατ. ευρώ. Στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχουν ενταχθεί μόλις 9.533 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται στα 196,89 εκατ. ευρώ.

Ποιοι επανεντάσσονται στις ρυθμίσεις 

1) Οφειλέτης ο οποίος απώλεσε έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής μπορεί να επανενταχθεί στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, κατόπιν αίτησής του, η οποία θα πρέπει να υποβληθεί έως και την 31η Ιουλίου 2023 και θα αφορά την υπολειπόμενη οφειλή κατά την ημερομηνία της αίτησης του. Για να γίνει η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει καταβολή εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι αργότερα από την 31η Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης ανεξόφλητης δόσης της απολεσθείσας ρύθμισης και του ποσού της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει.

Για να ολοκληρωθεί, όμως, η αναβίωση της παλιάς ρύθμισης εάν ο οφειλέτης έχει και άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν τελούν σε ρύθμιση ή σε καθεστώς αναστολής κατά την ημερομηνία της επανένταξης στη ρύθμιση οφείλει, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία αυτή, να τις εξοφλήσει ή να υπαγάγει το σύνολο αυτών σε ρύθμιση των 24-48 δόσεων. Εάν  μετά την παρέλευση ενός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, επέρχεται απώλεια της ρύθμισης των 120 δόσεων. 

2) Νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1 η Νοεμβρίου του 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων μετά την 1η.11.2021 και έως και την 1η.2.2023 οφειλών, και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.
Συνεπώς, στο πεδίο της νέας ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1 η Νοεμβρίου του 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ. 

Επιπλέον, για τους οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων. Και τέλος, αν την 1η Νοεμβρίου του 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων η οποία μεταγενέστερα απωλέσθηκε και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1 η Νοεμβρίου του 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, δύνανται να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Κατέβαλε το 85% των επιστροφών φόρου εισοδήματος

Μέχρι τις 4 Αυγούστου 2023 επικαιροποιούνται οι καταστάσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Διαγραφή χρέους για περισσότερους οφειλέτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News