BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε overweight – Δεν έχει εξαντληθεί το ράλι

JP Morgan: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε overweight – Δεν έχει εξαντληθεί το ράλι

Στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε overweight από neutral προχωρά η JP Morgan, εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά έχει περιθώρια για περαιτέρω ανατιμολόγηση (re-rating) παρά το μετεκλογικό ράλι.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει ένα μεγάλο discount 49% έναντι των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών (με βάση το P/E των επόμενων 12 μηνών), παρότι οι πρόσφατες εκλογές επανέφεραν την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και η χώρα βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μονοπάτι ισχυρότερης ανάπτυξης σε σχέση με την Ε.Ε.

JP Morgan: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε overweight – Δεν έχει εξαντληθεί το ράλι-1

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήδη είναι κατά 40 μονάδες βάσης χαμηλότερη από τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο, ενώ οι εκτιμήσεις του consensus για την απόδοση κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών  τους επόμενους 12 μήνες είναι υψηλότερες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

JP Morgan: Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε overweight – Δεν έχει εξαντληθεί το ράλι-2

Όμως, οι θέσεις των funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλές, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Έτσι, η JP Morgan θεωρεί ότι παρά το ισχυρό ράλι από τις αρχές του έτους (+35%) η Ελλάδα θα ανέβει και άλλο γιατί:

1)      Εμφανίζει φθηνές αποτιμήσεις με P/E 6,2, που είναι κατά 42% φθηνότερο σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές.

2)      Θα συνεχίσει να παρουσιάζει ανάπτυξη υψηλότερη της Ευρώπης και ανθεκτική στον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης λόγω των συνεχιζόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων, με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και της επανεκλογής της ΝΔ.  

3)      Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και τις αναδυόμενες.

Η JP Morgan συμφωνεί με την γενική εκτίμηση ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτευχθεί φέτος, δίνοντας ώθηση στο επενδυτικό κλίμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζει την Alpha Bank, η οποία είναι η μοναδική μετοχή από την αναδυόμενη Ευρώπη στο Top10 της από το CEEMEA.

Η οικονομία 

H JP Morgan περιμένει ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα για το 2023, σημαντικά υψηλότερη από το 0,6% που περιμένει για την Ευρωζώνη. Βασικό στοιχείο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι η βελτίωση των συνθηκών στο δημοσιονομικό μέτωπο, όπου το πρωτογενές ισοζύγιο επέστρεψε πέρυσι σε θετικό έδαφος, εμφανίζοντας μείωση 4,8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση  με το 2021, μία από τις μεγαλύτερες ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τονίζουν οι αναλυτές.  

Παράλληλα, λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής σύσφιγξης, η Ελλάδα εμφάνισε και την μεγαλύτερη μείωση του χρέους (23 ποσοστιαίες μονάδες), στο 171% του ΑΕΠ από το 194%.

Διαβάστε επίσης: 

HSBC: Η Ελλάδα ανακάμπτει – Ανάπτυξη 2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα σύντομα

Deutsche Bank: Πρωταθλήτρια στις αποδόσεις φέτος η Αθήνα

UniCredit: Ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα φέτος – Επιτάχυνση από το β΄ τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News