Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 21:03
BUSINESS & FINANCE

Η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές δύο μετάλλων ζωτικής σημασίας για τους ημιαγωγούς

Η Κίνα περιορίζει τις εξαγωγές δύο μετάλλων ζωτικής σημασίας για τους ημιαγωγούς

Η Κίνα δήλωσε ότι περιορίζει τις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για τους ημιαγωγούς, μια κίνηση που θεωρείται αντίποινα για τους περιορισμούς των ΗΠΑ και άλλων χωρών στις πωλήσεις υψηλής τεχνολογίας τσιπ και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα.

Το γάλλιο χρησιμοποιείται σε φορτιστές τηλεφώνων και ηλεκτρικά οχήματα καθώς επίσης και σε ένα μεγάλο φάσμα εμπορικών και στρατιωτικών εφαρμογών. Το γερμάνιο κάνει το πυρίτιο ταχύτερο αγωγό και βρίσκεται συχνά σε ηλιακές κυψέλες και συστήματα οπτικών ινών.

Ενώ η αξία των κινεζικών εξαγωγών σφυρηλατημένου και ακατέργαστου γαλλίου και γερμανίου ήταν μόλις 36 εκατ. δολάρια και 54 εκατ. δολάρια αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, ο αντίκτυπος των περιορισμών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος. 

H κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον έχει ενσπείρει ανησυχία ότι η Κίνα θα εκμεταλλευτεί τη δεσπόζουσα θέση της στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών για να εκβιάσει τις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί το διάστημα 2014-2017 τουλάχιστον το 80% των σπάνιων γαιών που εισήγαγαν οι ΗΠΑ προήλθε από την Κίνα. Η Κίνα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 85% της παραγωγικής δυνατότητας σπάνιων γαιών, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Adamas Intelligence.

Την ίδια ώρα, απειλές κυβερνοασφάλειας από κινεζικές κρατικές απειλές έχουν χαρακτηριστεί από κορυφαίους αξιωματούχους των ΗΠΑ ως μία από τις κορυφαίες απειλές εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ευαίσθητη τεχνολογία φέρεται να έχει κλαπεί από αμερικανικές εταιρείες προς όφελος των κινεζικών εγχώριων ανταγωνιστών, είτε μέσω ευθείας βιομηχανικής κατασκοπείας είτε μέσω έργων κοινοπραξίας, τα οποία απαιτούν από αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες για να δραστηριοποιούνται εντός της Κίνας.

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «προστατευτισμό», σκόπιμη παρεμπόδιση των κινεζικών εταιρειών και βίαιη μεταφορά βιομηχανιών, καταγγέλλοντας την αμερικανική προσπάθεια «αποσύνδεσης» σε εμπορικό, τεχνολογικό και οικονομικό επίπεδο από το Πεκίνο.  

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News