Business & Finance Δευτέρα 3/07/2023, 14:35
BUSINESS & FINANCE

HSBC: Η Ελλάδα ανακάμπτει – Ανάπτυξη 2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα σύντομα

HSBC: Η Ελλάδα ανακάμπτει – Ανάπτυξη 2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα σύντομα

Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,3% το 2024 περιμένει για την ελληνική οικονομία η HSBC, καθώς διαπιστώνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει. Η συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία θα φτάσει στα επίπεδα της χρονιάς-ρεκόρ του 2019 εκτιμά ο επενδυτικός οίκος, όμως την ίδια στιγμή, διαπιστώνει υγιές momentum στην ανάπτυξη και πέραν του τουριστικού τομέα. Με την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, η συνέχιση της πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων ετών σημαίνει  ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν απέχει πολύ, με τον οικονομολόγο Fabio Balboni να σημειώνει ότι αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της χώρας. 

Αναλύοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, που εμφάνισαν οριακή μείωση 0,1%, η HSBC σημειώνει ότι παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η ιδιωτική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή. Οι επενδύσεις μειώθηκαν έπειτα από οκτώ τρίμηνα αύξησης, αλλά παραμένουν σχεδόν 50% υψηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Ο οίκος εντοπίζει τη βασική αιτία πίσω από τη συρρίκνωση της οικονομίας στον σχηματισμό αποθεμάτων, που αφαίρεσε 5,8 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ, θεωρώντας ότι υπάρχουν περιθώρια για πιθανές αναθεωρήσεις των στοιχείων το επόμενο διάστημα. 

Για το σύνολο της χρονιάς, η HSBC μιλά για ισχυρή συμβολή του τουρισμού στην ανάπτυξη, καθώς οι ξένες τουριστικές αφίξεις του Απριλίου ήταν 30% υψηλότερες σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο και 40% έναντι των προ-πανδημίας επιπέδων, με τις τουριστικές εισπράξεις να είναι επίσης αυξημένες κατά 40%. 

HSBC: Η Ελλάδα ανακάμπτει – Ανάπτυξη 2% φέτος και επενδυτική βαθμίδα σύντομα-1

Οι τουριστικές αφίξεις συνέβαλαν με 10% στο ΑΕΠ το 2019 και περίπου 8,5% του ΑΕΠ πέρυσι, με την HSBC να υπολογίζει ότι εάν συνεχίσουν με τους ρυθμούς του Απριλίου, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σχεδόν 10% στο ΑΕΠ φέτος, προσθέτοντας πάνω από 1 ποσοστιαία μονάδα στην αύξηση του ΑΕΠ μόνο από τις εισπράξεις από ξένους τουρίστες. 

Πέραν του τουρισμού, ο οίκος μιλά για υγιές momentum στην οικονομία, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει, με τη στήριξη της ισχυρής αύξησης των μισθών. Κόντρα στην γενικά θετική εικόνα έρχεται η οικοδομική δραστηριότητα που μειώνεται απότομα, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2021, με τον Balboni να σημειώνει ότι αυτό δεν προκαλεί εντύπωση, με δεδομένα τα αυξανόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. 

Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης επίσης  βοηθούν στην αύξηση των επενδύσεων, με τη βελτιωμένη ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις (έφτασαν στα επίπεδα-ρεκόρ του 3% του ΑΕΠ πέρυσι) να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη και να κάνει λιγότερο ανησυχητική την επιδείνωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. 

Οι εκλογές 

Αφότου η πρώτη θητεία της Νέας Δημοκρατίας  εστίασε στις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας για τις ξένες επενδύσεις, οι προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος μιλούσαν για ισχυρή ανάπτυξη με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το 2025 και των συντάξεων κατά 3,4% το 2024. 

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η HSBC εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 0,1% το 2024, με το χρέος να πέφτει στο 160,1% και στο 153,9% αντίστοιχα, εμφανίζοντας μείωση πάνω από 50 ποσοστιαίων μονάδων από τα υψηλά του 206,3% το 2020. 

Στο πλαίσιο αυτό, η HSBC εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να ανακτήσει σύντομα την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στη διεύρυνση της επενδυτικής της βάσης.  

Από την άλλη πλευρά, με τα επιτόκια να αυξάνονται και τις πιστωτικές συνθήκες να γίνονται πιο σφικτές, ο οίκος μιλά για πιθανή αύξηση των κόκκινων δανείων. Σε συνδυασμό και με την λήξη των δανείων TLTROs που θα ασκήσει χρηματοδοτικές πιέσεις στις τράπεζες, οι αναλυτές δεν αποκλείουν κάποιο κίνδυνο χρηματοοικονομικής αστάθειας. Τονίζουν, όμως, ότι ο τραπεζικό σύστημα φαίνεται ανθεκτικό, καθώς τα κόκκινα δάνεια έχουν πέσει στο 5% από το 50% το 2016. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

UniCredit: Ανάπτυξη 1,8% στην Ελλάδα φέτος – Επιτάχυνση από το β΄ τρίμηνο

Moody’s: Credit positive οι εκλογές – Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση χρέους

ING: Οι προκλήσεις για τον Κυρ. Μητσοτάκη – Οι σκιές πάνω από την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News