Έως τα τέλη της εβδομάδας κρίνεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Η «κόκκινη» γραμμή
Στην κόψη του ξυραφιού φέρεται να είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ της Εθνικής τράπεζας και του CVC Capital Partners για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τις δύο πλευρές να επιμένουν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το αμερικανικό private equity φέρεται να έχει επανέλθει στον τραπέζι των συζητήσεων, βελτιώνοντας το προσφερόμενο τίμημα, με στόχο τελικώς η διαπραγμάτευση να κλείσει ή να αποβεί άκαρπη εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «κόκκινη» γραμμή από την πλευρά του πωλητή είναι η τιμή με βάση την οποία έχει αποτιμήσει την Εθνική Ασφαλιστική, δηλαδή τα 440 εκατ. ευρώ για το 80% (το 100% έχει αποτιμηθεί στα 550 εκατ. ευρώ). Αγκάθι εμφανίζεται να είναι οι στόχοι για τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου και κυρίως οι αιρέσεις σε περίπτωση που οι στόχοι αυτοί δεν επιτευχθούν, δηλαδή η επιστροφή κεφαλαίου που σύμφωνα με πληροφορίες οδηγεί σε μείωση της παρούσας αξίας του προσφερόμενου τιμήματος κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του το αμερικανικό private equity δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την Εθνική Ασφαλιστική, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διαφορά σε ό,τι αφορά το προσφερόμενο τίμημα συνδέεται με το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, που συγκεντρώνει υψηλούς κινδύνους από αποταμιευτικά προγράμματα με εγγυημένο επιτόκιο άνω του 3% σε μια περίοδο κατά την οποία η επίτευξη αποδόσεων αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του κλάδου. Ανάλογο προβληματισμό δημιουργούν και τα συμβόλαια υγείας ισόβιας διάρκειας, που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία και τα οποία συσσωρεύουν σημαντικές ζημίες, που αποδυναμώνουν την αποτίμηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα.
Στις δυσκολίες που εμφανίζει η διαπραγμάτευση αποδίδεται πάντως και η προεργασία που υπάρχει σε παράλληλο επίπεδο για την εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο με δημόσια εγγραφή για τη διάθεση του 51% της εταιρείας. Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπονείται το τελευταίο διάστημα με εντατικούς ρυθμούς και επιστρατεύεται σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με το CVC. Η δυνατότητα δημόσιας εγγραφής έχει δοθεί από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού στη διοίκηση της ΕΤΕ ως εναλλακτική επιλογή για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αποτύχει. Η δυνατότητα πάντως αυτή δεν διασφαλίζει την επίτευξη υψηλότερου τιμήματος.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του 9μήνου του 2020 τα συνολικά ασφάλιστρα της Εθνικής Ασφαλιστικής ανήλθαν κοντά στα 500 εκατ. ευρώ (740 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2019) και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 53,7 εκατ. ευρώ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News