Business & Finance Δευτέρα 11/01/2021, 15:46
ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Πάνω από 100 δισ. η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Το 71% της συνολικής έκθεσης των ξένων τραπεζών στην τουρκική οικονομία

Πάνω από 100 δισ. η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία

Στα 102 δισ. δολάρια ανέρχεται η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατόπιν σχετικής ερώτησης της ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), Εύας Καϊλή.

Το συγκεκριμένο ποσό μάλιστα, αντιπροσωπεύει το 71% της συνολικής έκθεσης των ξένων τραπεζών στην τουρκική οικονομία. Η πλειοψηφία μάλιστα, αφορά τις ισπανικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν στοιχεία ενεργητικού αξίας 61,9 δισ. δολαρίων στη γειτονική χώρα.

Ακολουθούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, με έκθεση 23,4% δισ. δολαρίων, 8,7 δισ. δολαρίων και 6,7 δισ. δολαρίων, αντίστοιχα.

«Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την τουρκική οικονομία εγείρει ανησυχίες εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στη γειτονική χώρα, αλλά και από την πιθανή επίδραση αυτού του γεγονότος στη στάση ορισμένων κρατών μελών στα πρόσφατα Συμβούλια της ΕΕ ως προς την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο» σχολιάζει η κυρία Καϊλή.

«Είναι υψίστης σημασίας η ευρωπαϊκή ηγεσία να εγγυηθεί με βάση τις αρχές της, ότι τα οικονομικά συμφέροντα κρατών μελών δεν αποτελούν άλλοθι για μια υποτονική ή και ευνοϊκή στάση ορισμένων, απέναντι στις γεωπολιτικές επεκτατικές βλέψεις και προκλήσεις Ερντογάν απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο» καταλήγει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News