Business & Finance Σάββατο 1/07/2023, 16:23
BUSINESS & FINANCE

Tesco: Νέος πρόεδρος ο Gerry Murphy μετά την αποχώρηση του John Allan

Tesco: Νέος πρόεδρος ο Gerry Murphy μετά την αποχώρηση του John Allan

Η Tesco Plc διόρισε τον Gerry Murphy ως πρόεδρο, λίγες εβδομάδες μετά την παραίτηση του John Allan εν μέσω διασυνδέσεων με σκάνδαλο στην κυριότερη ομάδα επιχειρηματικού λόμπι στη Βρετανία.

Ο Murphy, που σήμερα είναι πρόεδρος τόσο στην εταιρεία μόδας Burberry Group Plc όσο και στην Tate & Lyle Plc, θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Tesco και θα διοριστεί πρόεδρος την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας το Σάββατο. 

Ο Murphy, 67 ετών, θα αποχωρήσει από την Tate & Lyle την 1η Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία συστατικών τροφίμων δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την εξεύρεση διαδόχου του Murphy, με τον Warren Tucker να είναι προσωρινός πρόεδρος. 

Το Sky News μετέδωσε νωρίτερα ότι η Tesco θα ορίσει τον Murphy την ερχόμενη εβδομάδα ενώ υπάρχει πιθανότητα επίσπευσης της διαδικασίας. 

Ο Allan παραιτήθηκε από πρόεδρος της Tesco τον Μάιο και ο Byron Grote, υψηλόβαθμο ανεξάρτητο στέλεχος, ήταν προσωρινός πρόεδρος από τότε. Η Tesco ανέφερε τότε ότι είχαν διατυπωθεί τέσσερις ισχυρισμοί σε σχέση με τη συμπεριφορά του Allan, στον απόηχο ερευνών για την ομάδα λόμπι των επιχειρήσεων Confederation of British Industry. Ο Allan ηγήθηκε της CBI ως πρόεδρός της από το 2018 έως το 2020.

Ο Allan αρνήθηκε τρεις από αυτές τις καταγγελίες, δήλωσε η Tesco, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ζήτησε «ειλικρινά συγγνώμη» για την τέταρτη -ένα σχόλιο που έκανε για το φόρεμα μιας γυναίκας σε μια εκδήλωση το 2019.

Ένας από τους ισχυρισμούς αφορούσε την ετήσια συνέλευση της Tesco το 2022 για τον οποίο η εταιρεία δήλωσε ότι διεξήγαγε εκτενή έρευνα και δεν εντόπισε στοιχεία ή καταγγελίες μετά τη συνάντηση.

Ο Allan επέμεινε σε συνέντευξή του στο Sky News τον Ιούνιο ότι είναι εντελώς αθώος για τις κατηγορίες ότι συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα προς τις γυναίκες. Είπε ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία βάση στους ισχυρισμούς και ότι η συνείδησή του είναι απολύτως καθαρή. Ο Allan παραιτήθηκε επίσης από πρόεδρος της Barratt Developments Plc τον Μάιο. 

Το CBI κέρδισε τον Ιούνιο την υποστήριξη του 93% των μελών που ψήφισαν σε δημοσκόπηση για να αποφασίσουν το μέλλον του, καθώς η ομάδα που έχει πληγεί από σκάνδαλα μάχεται για την επιβίωσή της. Είχε ζητήσει από τα μέλη της να στηρίξουν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης μετά τις πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις μεταξύ του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένων δύο από γυναίκες που δήλωσαν ότι βιάστηκαν.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Η Marks & Spencer περικόπτει θέσεις εργασίας στα κεντρικά γραφεία σύμφωνα με τους Sunday Times

Η GSK ζητά από την CFO της Burberry να δημιουργήσει ηγετική ομάδα αποκλειστικά από γυναίκες

Αντικλεπτικά στις μπριζόλες, ψεύτικα βαζάκια καφέ: Τα σούπερ μάρκετ έχουν μεγάλο πρόβλημα κλοπών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News