Business & Finance Παρασκευή 30/06/2023, 14:59
BUSINESS & FINANCE

ΤτΕ: Τι θα φέρει για ομόλογα, τράπεζες και επιχειρήσεις η επενδυτική βαθμίδα

ΤτΕ: Τι θα φέρει για ομόλογα, τράπεζες και επιχειρήσεις η επενδυτική βαθμίδα

Η αγορά ομολόγων φαίνεται να έχει ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, επομένως η επίδραση από την έξοδο από το junk,  έπειτα από 13 χρόνια, θα είναι μάλλον περιορισμένη, όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της.

Βέβαια, το άμεσο όφελος από μία αναβάθμιση θα είναι σημαντικό σε ο,τι αφορά τη μείωση της μεταβλητότητας των αποδόσεων,  τονίζεται. Την ίδια στιγμή, καθώς η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα, λόγω της διεύρυνσης της δεξαμενής των επενδυτών, ενδέχεται να σημειωθεί περαιτέρω μείωση των αποδόσεων μετά την επίτευξη της αναβάθμισης.

Επίσης, δεδομένου ότι η συνιστώσα του πιστωτικού κινδύνου στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων παραμένει αρκετά μεγάλη, ενδεχόμενες περαιτέρω βελτιώσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του Ελληνικού Δημοσίου θα περιορίσουν μόνιμα το κόστος δανεισμού του, με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Πολύ σημαντικές θεωρούνται και οι ευρύτερες επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς η αναβάθμιση θα σηματοδοτήσει τη μείωση του κινδύνου χώρας (country risk), με αποτέλεσμα τη μείωση της αντίστοιχης παραμέτρου κινδύνων (country risk premium) στις ομολογιακές αποδόσεις και το κόστος δανεισμού των τραπεζών και επιχειρήσεων.

Η επίδραση των αναβαθμίσεων του Ελληνικού Δημοσίου

Όπως εξηγεί η ΤτΕ στην έκθεσή της, οι μέχρι στιγμής αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου έχουν επιδράσει αντίρροπα προς τις αυξήσεις των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, ενώ η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής ασκεί αυξητική επίδραση, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης εκτιμάται ότι ασκούν μειωτική επίδραση στο ασφάλιστρο πιστωτικού κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι επί του παρόντος ο πιστωτικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου προσθέτει στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων περίπου 100 μ.β., ενώ κατά τη διάρκεια του 2019, κατά μέσο όρο, εκτιμάται ότι ο πιστωτικός κίνδυνος προσέθετε επιπλέον 270 μ.β. στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ενδιάμεσα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει αναβαθμιστεί αρκετές φορές από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που είναι αποδεκτοί από το Ευρωσύστημα, με αποτέλεσμα η καλύτερη αποδιδόμενη διαβάθμιση να είναι σήμερα ΒΒ+, δηλαδή μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία.

Έτσι, παρά τη σημαντική αύξηση των αναμενόμενων επιτοκίων σε ορίζοντα δεκαετίας κατά 200 μ.β., οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα 170 μ.β. χαμηλότερα από εκείνα στα οποία (υποθετικά) θα ήταν αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμός 4,3% για το 2023 – Έκκληση για συνετές πολιτικές

ING: Οι προκλήσεις για τον Κυρ. Μητσοτάκη – Οι σκιές πάνω από την οικονομία

Capital Economics: Η ανάκαμψη επιβραδύνει αλλά η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερ-αποδίδει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News