ΔΝΤ, COP28, Παγκόσμια τράπεζα και ΟΗΕ συζητούν για την προώθηση της πράσινης ατζέντας
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο χρηματοδότησης στο Palais Brongniart συμπροεδρεύουν ο Dr. Sultan Al Jaber, διορισμένος πρόεδρος της COP28, η Kristalina Georgieva, γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Ajay Banga, πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, και ο Mark Carney, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα και τη χρηματοδότηση και συμπρόεδρος της Οικονομικής Συμμαχίας της Γλασκώβης για το Καθαρό Μηδέν (GFANZ)
Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης υψηλού επιπέδου έχει καταστεί βασικό φόρουμ για την άτυπη ανταλλαγή ιδεών υψηλού αντίκτυπου για την προώθηση ουσιαστικής προόδου στην ατζέντα για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Η σημερινή στρογγυλή τράπεζα έφερε σε επαφή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με καθαρή μηδενική δέσμευση στην GFANZ, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την ηγεσία του ΔΝΤ και των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών (MDB) για να προσδιορίσουν δράσεις προτεραιότητας για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες (EMDC), εστιάζοντας στην επίτευξη βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων, εν όψει της COP28.
Οι σημερινές επενδύσεις για το κλίμα στις EMDC παραμένουν ανεπαρκείς για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν καταλυτικά τα MDB και άλλες μορφές συμμετοχής για την απελευθέρωση της τοπικής και διεθνούς ιδιωτικής χρηματοδότησης, την ενίσχυση της τεχνικής ικανότητας για τη δημιουργία μιας σειράς έργων για το κλίμα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.
Η εξασφάλιση μιας δίκαιης και παγκόσμιας μετάβασης στο καθαρό μηδέν απαιτεί την κλιμάκωση δημιουργικών και αποτελεσματικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένων λύσεων για την κινητοποίηση καταλυτικών ιδιωτικών επενδύσεων στις EMDC. Η σημερινή συζήτηση ενημερώθηκε από τις εργασίες που διεξάγονται μέσω των συμπράξεων για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση (JETP), του καταπιστεύματος ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας (RST) του ΔΝΤ και διαφόρων πρωτοβουλιών του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με στόχο τη συνένωση των προσπαθειών από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι έως την COP28, οι συμπρόεδροι συμφώνησαν να διοργανώσουν φέτος πρόσθετες συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, οι οποίες θα προωθήσουν τέτοιες λύσεις.
Ειδικότερα, συμφώνησαν στην ακόλουθη δέσμη δράσεων:
- Αναγνωρίζοντας την πρόοδο που σημείωσε η Ομάδα Εργασίας που επικεντρώθηκε στην αύξηση των επενδύσεων σε βιώσιμες υποδομές στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές κατά την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής, οι συμπρόεδροι προτίθενται να εξετάσουν τις προτεινόμενες συστάσεις της Ομάδας Εργασίας.
- Δεδομένης της σημασίας που έχει το πολιτικό περιβάλλον μιας χώρας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στη μετάβαση προς το κλίμα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να μοιράζεται τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τα πρώτα προγράμματα RST και θα χρησιμοποιήσει τη στρογγυλή τράπεζα για την ανταλλαγή εμπειριών στο μέλλον.
- Η προεδρία της COP28 θα ζητήσει από τα MDB και τα εξειδικευμένα ταμεία για το κλίμα να αναλάβουν δράση για την απλούστευση και τον εξορθολογισμό της πρόσβασης στη χρηματοδότηση του κλίματος και να εφαρμόσουν νέους πρακτικούς τρόπους συνεργασίας ως σύστημα με στόχο την επιτάχυνση και την κλιμάκωση της ιδιωτικής χρηματοδότησης της κλιματικής μετάβασης στις EMDC.
- Οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν να προωθούν τις προτεραιότητες για την κινητοποίηση κεφαλαίων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης και θα μοιραστούν ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο σε επόμενες στρογγυλές τράπεζες.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια θα πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού για τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν. Θα απαιτηθεί δράση πολλών ενδιαφερομένων μερών για να τοποθετηθεί η χρηματοδότηση της μετάβασης ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία που θα βοηθήσει τις EMDC να μπουν στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες αγοράς και πολιτικής για τη μετατροπή αυτής της ευκαιρίας σε πραγματικότητα.
Εκτός από τα σημεία δράσης που καθορίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τραπέζης, ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας εγκαινίασε επίσης το Εργαστήριο Επενδύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα, στο οποίο θα συμπροεδρεύουν ο Mark Carney και η Shriti Vadera της Prudential. Οι συμπρόεδροι συμφώνησαν να συμπεριλάβουν τη συζήτηση των πρώτων προτάσεων που ανέδειξε το εργαστήριο στην επόμενη στρογγυλή τράπεζα.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της COP28, Δρ Sultan bin Ahmed Al Jaber, δήλωσε: «Η χρηματοδότηση του κλίματος δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά διαθέσιμη και προσιτή -ειδικά για τις χώρες του Νότου. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει να βρούμε τρόπο να προσελκύσουμε πολύ περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία είναι ο πολλαπλασιαστής δυνάμεων που μπορεί πραγματικά να αλλάξει το παιχνίδι όταν μιλάμε για αποτελεσματική χρηματοδότηση του κλίματος. Για να καταστήσουμε τη χρηματοδότηση πιο προσιτή, πρέπει να απλοποιήσουμε, να επιταχύνουμε και να τυποποιήσουμε την πρόσβαση στα κλιματικά κεφάλαια σε όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα εξειδικευμένα ταμεία. Και για να γίνει η χρηματοδότηση πιο προσιτή, πρέπει να προωθήσουμε τη διαφάνεια. Πρέπει να δώσουμε τα εργαλεία και τους μηχανισμούς που μειώνουν το χάσμα μεταξύ του νοητού και του πραγματικού κινδύνου όταν πρόκειται για επενδύσεις σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Πρέπει να αλλάξουμε το αφήγημα που θεωρεί τη χρηματοδότηση του κλίματος ως βάρος και να την αναγνωρίσουμε ως οικονομική ευκαιρία».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, δήλωσε: «Δεδομένης της τεράστιας χρηματοδότησης που απαιτείται για τη μετάβαση σε πράσινες και ανθεκτικές οικονομίες, είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε για να επιταχύνουμε τις επενδυτικές ροές -ιδίως προς τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Όλοι έχουν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο -πολυμερή ιδρύματα, εθνικές αρχές και ιδιωτικός τομέας- χρησιμοποιώντας ο καθένας την τεχνογνωσία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του. Μόνο με συνεργασία μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ιδιωτικού κεφαλαίου στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα και τη χρηματοδότηση και συμπρόεδρος της GFANZ, Mark Carney, δήλωσε: «Η μετάβαση στο καθαρό μηδέν πρέπει να είναι παγκόσμια και η κλίμακα των επενδύσεων που απαιτούνται στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με δημόσιο χρήμα. Η GFANZ συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις MDB, το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις, καθώς αναπτύσσουν και κλιμακώνουν νέες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων εμποδίων στις ιδιωτικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων μέσω του Εργαστηρίου Επενδύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο εγκαινιάστηκε σήμερα. Ευχαριστούμε την προεδρία της COP28 για την υιοθέτηση μιας πρακτικής προσέγγισης για την προώθηση αυτής της ατζέντας και προσβλέπουμε στην πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί φέτος για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις μπορούν να ρέουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο».
Ο πρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ajay Banga, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις και τα ιδρύματα δεν αρκούν για να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος όσον αφορά τους στόχους για το κλίμα και τη φτώχεια στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η κλίμακα της πρόκλησής μας απαιτεί ο ιδιωτικός τομέας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο παράλληλα με τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλα αναπτυξιακά ιδρύματα. Για χρόνια, προσπαθήσαμε -και δεν τα καταφέραμε- να κινητοποιήσουμε ουσιαστικές ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτές τις αγορές. Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα και της κλίμακας των αλληλένδετων προκλήσεων, πρέπει να δοκιμάσουμε μια νέα προσέγγιση. Το Εργαστήριο Επενδύσεων στον Ιδιωτικό Τομέα -υπό τη συμπροεδρία του Mark Carney και της Shriti Vadera- είναι ένα συγκεκριμένο βήμα σε μια ευρύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη, και την ταχεία κλιμάκωση, λύσεων που αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που εμποδίζουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στις αναδυόμενες αγορές».
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΔΝΤ: Υπεραισιόδοξοι οι επενδυτές για την ταχύτητα και το κόστος μείωσης του πληθωρισμού
Σύνοδος κορυφής Παρισιού: «Οδικός χάρτης» για πραγματική αλλαγή
Πλατφόρμα για καλύτερη αξιοποίηση επιδοτήσεων δημιουργούν ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα και ΠΟΕ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News