BUSINESS & FINANCE

Ο μπλε φάκελος του Άδωνι Γεωργιάδη – Τι πρέπει να κάνει το υπουργείο Εργασίας

Ο μπλε φάκελος του Άδωνι Γεωργιάδη –  Τι πρέπει να κάνει το υπουργείο Εργασίας

Νέες θέσεις εργασίας, κατάρτιση, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά και αυξήσεις στους μισθούς είναι το νέο τετράπτυχο του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Εργασίας, όπως ο ίδιος ανέφερε κατά την είσοδο του στο Υπουργείο. Ο νέος Υπουργός βέβαια δεν θα ρίξει το βάρος του μόνο σε αυτά, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες σε διάφορους τομείς, παρά τη δουλειά που είχε γίνει την προηγούμενη τετραετία. Μεταξύ άλλων, στη λίστα βρίσκεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας

Τι θα πρέπει να περάσει από τα «χέρια» του Άδωνι Γεωργιάδη:

1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας. Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ).

2. Μείωση της ανεργίας. Παρόλο που η ανεργία μειώθηκε κατακόρυφα την προηγούμενη τετραετία  παραμένει στο 11,2%. Το μεγάλο στοίχημα είναι  βέβαια η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της αύξησης των επενδύσεων στη χώρα μας αλλά επιπλέον βασικός παράγοντας που θα οδηγήσει  στη μείωση της ανεργίας αποτελεί και η σωστή κατάρτιση των ανέργων όσο και η επανακατάρτιση των εργαζομένων. Για αυτό άλλωστε τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση 700.000 ανέργων και εργαζομένων σε δεξιότητες με υψηλή ζήτηση.

3. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία τουλάχιστον επιπλέον μονάδα.

4. Αυξήσεις στις συντάξεις .Η πρώτη αύξηση για το 2024 θα είναι της τάξεως του 3,4% σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πληθωρισμού και ανάπτυξης και βέβαια οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια εφόσον το επιτρέπουν τα 2 μεγέθη της οικονομίας καθώς υπάρχει νομοθετημένος μηχανισμός αύξησης των συντάξεων.

5. Αν και οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν μηδενιστεί, παρόλα το επόμενο διάστημα  θα πρέπει να γίνει η πλήρης εκκαθάριση των επικουρικών και των εφάπαξ με στόχο την απονομή κι αυτών των συντάξεων σε  δύο μήνες ενώ θα πρέπει να υπάρξει και η  πλήρης απαλλαγή  των πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

6. Ξεπάγωμα τριετιών. Ο νέος υπουργός θα κληθεί να χειριστεί το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος των τριετιών. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου των μισθών. 

7. Η μεταρρύθμιση των επαγγελματικών ταμείων .

8. Η επέκταση της Ψηφιακή Κάρτας εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Κατώτατος 950, 880 ευρώ ή ό,τι πει η τεχνολογία – Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς

Γεωργιάδης: Τα δικαιώματα των εργαζομένων θα είναι πάντα σεβαστά

Το «καυτό» χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εργασίας – Οι νέες προκλήσεις του Αδ. Γεωργιάδη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News