BUSINESS & FINANCE

O Κωστής Χατζηδάκης και οι 3 «σωματοφύλακες» – Οι εκκρεμότητες για την οικονομία

O Κωστής Χατζηδάκης και οι 3 «σωματοφύλακες» – Οι εκκρεμότητες για την οικονομία

Ο Κωστής Χατζηδάκης πηγαίνει στην οδό Νίκης, αναλαμβάνοντας το καυτό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας σε μια πολύ κομβική στιγμή. Μαζί του, ο Νίκος Παπαθανάσης που καλείται να προστατεύσει τα θέματα των επενδύσεων και να τρέξει γρήγορα για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ, ο Χάρης Θεοχάρης που θα πρέπει να «πέσει πάνω» στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και ο Θάνος Πετραλιάς που από Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αναβαθμίζεται σε υφυπουργό, έχοντας ως εφόδιο την ενασχόληση του με τα δημοσιονομικά της προηγούμενη τετραετία. 

Οι προτεραιότητες 

Η επενδυτική βαθμίδα. Αν και οι αγορές φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δείξει γρήγορα δείγματα γραφής για την διασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας που έχει αναδειχθεί σε εθνικό στόχο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα  οι αγορές και οι οίκοι θα αναζητήσουν τις «εγγυήσεις» για την υλοποίηση της φιλομεταρρυθμιστικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας και αυτές θα πρέπει να τις δώσει το νέο οικονομικό επιτελείο.

Το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο. Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν, μέχρι τον Αύγουστο,  θα είναι και εκείνο του υπουργείου Οικονομικών που θα περιλαμβάνει όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες, για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέσα στο πρώτο νομοσχέδιο θα υπάρχουν  εξαγγελίες όπως:

1. Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Έχει εξαγγελθεί η αύξησή του κατά 1.000 ευρώ με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ. 

2. Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής το 2024. 

3. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως και έτος πρώτης εφαρμογής επίσης το 2024.

4. Η μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων κατά 30% από το 2025.

5. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. 

Ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών  Νίκος Παπαθανάσης θα πρέπει να υπογράψει μέχρι το τέλος Αυγούστου τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 5 δισ. ευρώ η οποία θα χρηματοδοτήσει την ελληνική πρόταση του REpoweEU. Στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί  και να σταλεί   στις Βρυξέλλες τόσο η πρόταση για το RepowerEU, όσο και η συνολικότερη πρόταση για την ενδιάμεση αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0. Επιπλέον, το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα ώστε να προλάβει τις  πολύ σφιχτές προθεσμίες για την υλοποίηση των νέων οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης, να αξιοποιήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ και να τρέξουν όλα τα μεγάλα έργα.

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες. Από το 2024   η χώρα  θα πρέπει να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2% και επιπλέον μπαίνει στο παιχνίδι των δημοσιονομικών κανόνων άλλος ένας σκληρός κανόνας καθώς τα κράτη θα πρέπει να ακολουθούν μια κλειδωμένη πορεία δαπανών.

Θα υπάρχει δηλαδή ένα ταβάνι δαπανών που θα προκύπτει για κάθε χώρα από την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες δεν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από 2,6% το επόμενο έτος σε σχέση με τις φετινές δαπάνες.

Όλα αυτά, βέβαια, όσο και το ύψος των πλεονασμάτων  θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης του νέου οικονομικού επιτελείου  με τις Βρυξέλλες το φθινόπωρο και αναμένεται να αποτελέσουν και ένα από τους καυτούς φακέλους που θα παραλάβει το οικονομικό επιτελείο στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου 

Φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή αποτέλεσε και ένα από τα πεδία της προεκλογικής αντιπαράθεσης με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραδέχεται πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις,  τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS αλλά και αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών.  

Διαβάστε επίσης: 

Με δημοσιονομικό χώρο 3,7 δισ. ξεκινά ο νέος υπουργός Οικονομικών

Προϋπολογισμός: 9,2% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους – Πού οφείλεται η υπέρβαση

Οι πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης για την οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News