Business & Finance Τρίτη 27/06/2023, 07:38
BUSINESS & FINANCE

Με δημοσιονομικό χώρο 3,7 δισ. ξεκινά ο νέος υπουργός Οικονομικών

Με δημοσιονομικό χώρο 3,7 δισ. ξεκινά ο νέος υπουργός Οικονομικών

Με δημοσιονομικό «μαξιλάρι» σχεδόν 3,7 δισ. ευρώ ξεκινάει η νέα κυβέρνηση τη θητεία της, όπως έδειξαν τα χθεσινά, οριστικά στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Ιανουαρίου – Μαΐου, αφού αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,396 δισ. ευρώ στο οποίο στόχευε ο προϋπολογισμός, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, εν τω μεταξύ, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας του περασμένου Απριλίου αναθεωρήθηκε η εκτίμηση του προϋπολογισμού και αντί για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, πλέον αναμένεται 1,1% του ΑΕΠ, επομένως η υπέρβαση είναι μικρότερη. Πηγές του Γενικού Λογιστηρίου, μάλιστα, εκτιμούσαν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα είναι συνεπές με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και σημείωναν ότι το αν θα υπάρξει στο τέλος υπέρβαση και δημοσιονομικός χώρος ή όχι θα φανεί μετά το καλοκαίρι, αφού καταγραφεί η είσπραξη των φορολογικών εσόδων για το εισόδημα και διαπιστωθεί η πορεία του τουρισμού στη φετινή σεζόν.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ανοιξιάτικες προβλέψεις της τοποθετούσε το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 στο 1,9% του ΑΕΠ. Αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος περίπου 2,5 δισ. ευρώ και το ερώτημα είναι πώς θα τον αξιοποιήσει η κυβέρνηση.

Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (το υπουργείο επανήλθε στον παλαιό του τίτλο, της δεκαετίας του 1990 και αναβαθμίστηκε στην 1η θέση) Κωστής Χατζηδάκης που αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα, θα κληθεί, στην περίπτωση αυτή, να αποφασίσει αν θα διαθέσει τον δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης ή θα επιλέξει να μειώσει το χρέος, μέσω υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος. Το τελευταίο έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, καθώς η Ελλάδα παραμένει μια υπερχρεωμένη χώρα, ενώ εμμέσως το ίδιο εισηγήθηκε και η Κομισιόν. Μέρος της υπέρβασης θα χρειαστεί για να καλυφθούν τα έξοδα των δεύτερων εκλογών και κάποια από τα προεκλογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και έχουν εφαρμογή φέτος, όπως το youth pass.

Τα θέματα των δαπανών θα διαχειριστεί ο νέος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, έως τώρα γενικός γραμματέας στο υπουργείο. Το σίγουρο είναι ότι ενόψει αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα, η κυβέρνηση θα κινηθεί πολύ προσεκτικά. Στις 20 Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση από την S&P.

Αλλωστε, οι δυσκολίες στα δημοσιονομικά θα φανούν σύντομα, καθώς θα διαμορφώνεται το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, στο πλαίσιο του οποίου η Γερμανία επιδιώκει να τεθούν και πάλι ποσοτικοί στόχοι μείωσης του χρέους και όχι μόνο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών, όπως προβλέπει η Κομισιόν. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι διαμορφωμένο με ελάχιστο δημοσιονομικό χώρο, έως 0,3% του ΑΕΠ ετησίως, όπου μετά βίας χωρούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Προς το παρόν, πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει στη σύνταξη του πρώτου νομοσχεδίου για την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά, καθώς και για τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: 9,2% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους – Πού οφείλεται η υπέρβαση

Οι πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης για την οικονομία

Το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο – Ποια μέτρα βάζουν υποψηφιότητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News