Απώλειες με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Υπό πίεση οι τράπεζες, στο -4% η Εθνική Τράπεζα
Υπό πίεση βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των γενικευμένων ανησυχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη τόσο για τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού όσο κυρίως, για τις επιπτώσεις στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,57% και διαμορφώνεται στις 806 μονάδες, με το τόξο των συναλλαγών να εκτείνεται σε 12 μονάδες -χαμηλό ημέρας 805 μονάδες, υψηλό ημέρας 817 μονάδες.
Μάλιστα, σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (819 μονάδες), ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης ήδη χάνει περίπου 12 μονάδες, δείγμα της αρνητικής επενδυτικής τάσης, η οποία παρατηρείται και στα διεθνή χρηματιστήρια.
Οι επενδυτές, άλλωστε, ανέμεναν μεγαλύτερη πρόοδο στον ρυθμό εμβολιασμού των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί κι από το παρατεταμένο «λουκέτο» στον λιανεμπόριο, κάτι το οποίο επηρεάζει δυσμενώς το ευρύτερο οικονομικό κλίμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη τη διατήρηση των αρνητικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ και κατά τους πρώτους μήνες του 2021, γεγονός το οποίο σημαίνει επί της ουσίας την απώλεια ενός ακόμη τριμήνου, με συνέπεια το «ψαλίδισμα» των προσδοκιών για την αναπτυξιακή δυναμική του νέου έτους.
«Δοκιμάζει« τα 2 ευρώ η Εθνική Τράπεζα
Ο τζίρος των συναλλαγών κυμαίνεται σε 6 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι στιγμή έχουν διακινηθεί 3,5 εκατ. τεμάχια, το 1/3 των οποίων στον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος δέχεται πιέσεις άνω του 3,5% και διολισθαίνει κάτω του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων.
Οι μεγαλύτερες τραπεζικές πιέσεις παρατηρούνται στις μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, οι οποίες καταγράφουν πτώση άνω του 4%. H δεύτερη δε, δοκιμάζει το όριο των 2 ευρώ. Την ίδια ώρα, πέριξ του 3% διαμορφώνονται οι απώλειες και για τη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -4,36% 0,8464 ευρώ
- Attica Bank +2,59% 0,2375 ευρώ
- Eurobank -2,77% 0,583 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -4,31% 2 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -3,44% 1,207 ευρώ
Στο -2% οι μετοχές των ΔΕΗ, Aegean
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές έχουν αναλάβει από το πρωί τα ηνία, προχωρώντας σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις. Οι σημαντικότερες πιέσεις, πέραν των τραπεζών, αφορούν τις μετοχές των ΔΕΗ (-2,23%) Aegean (-2,16%), Motor Oil (-1,96%), ΟΠΑΠ (-1,99%).
Συνολικά, αυτή τη στιγμή (11.00), 12 μετοχές κινούνται ανοδικά, 47 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 54 ευρώ.
«Νικητής» η μεταβλητότητα
Όπως διαφάνηκε κι από την προηγούμενη εβδομάδα, η έλευση του 2021 συνοδεύεται από αρκετές δόσεις μεταβλητότητας. Προς το παρόν, η ελληνική αγορά μοιάζει εγκλωβισμένη εντός του εύρους των 800 – 820 μονάδων, επιδεικνύοντας αδυναμία διάσπασης των 820 – 825 μονάδων, κάτι το οποίο θα μας οδηγούσε στο επόμενο τεχνικό σημείο, αυτό των 840 – 850 μονάδων.
«Το 2021 εκτιμούμε ότι θα είναι μια ακόμα θετική χρονιά για τις αγορές. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν θεωρούμε ότι θα είναι μια εύκολη και χωρίς “πισωγυρίσματα” διαδρομή, αλλά αποκλείουμε το σενάριο να έχουμε μια χρονιά όπου η μεταβλητότητα θα βρεθεί στα επίπεδα του 2020» επισημαίνει ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, senior portofolio manager στην XSpot Wealth.
Η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων, ο αργός ρυθμός εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, η μικτή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και οι καθυστερήσεις σε ορισμένες βασικές εταιρικές εξελίξεις (π.χ. πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό) αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, οι οποίοι κρατούν πίσω την αγορά.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, από τις πρώτες ημέρες του 2021 παρατηρούμε ορισμένους κλάδους, οι οποίοι υπεραποδίδουν έναντι του Γενικού Δείκτη. Πρόκειται για το τεράστιο κεφαλαιακό rotation προς τις εταιρείες με «πράσινο» περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Οι εισροές αυτές είναι τεράστιες και δημιουργούν από μόνες τους ένα θετικό επενδυτικό momentum για ολόκληρη την αγορά» εξηγεί ο κ. Αλωνιστιώτης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News