Business & Finance Παρασκευή 23/06/2023, 08:41
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Τι θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα και το σενάριο καταστροφής

Bloomberg: Τι θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα και το σενάριο καταστροφής

Το εάν η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, θα κριθεί στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Ελλάδα εμφανίζει ανάπτυξη υψηλότερη σε σχέση με την Ευρώπη φέτος, αλλά η όποια πολιτική αστάθεια θα μπορούσε  να θέσει σε κίνδυνο αυτή τη θετική τροχιά, τονίζει η ανάλυση. Και χαρακτηρίζει σαν «σενάριο καταστροφής» το ενδεχόμενο μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία την Κυριακή, έστω και εάν σημειώνει ότι αυτό έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί.

Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, τότε τα κόμματα θα χρειαστεί να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού. «Όμως αυτό το σενάριο μοιάζει αδύνατο, γιατί όλοι οι αρχηγοί κομμάτων έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν ο ένας με τον άλλο», τονίζεται.

Το σενάριο καταστροφής

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα περίπου ενός μήνα από τώρα θα αντιστρέψει το θετικό momentum που καταγράφεται από τις εκλογές του Μαΐου και μετά στις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία.

«Η πολιτική αστάθεια ίσως  να επιστρέψει, καθώς οι αγορές θα δουν ότι το να υπάρξει μια νέα και σταθερή κυβέρνηση δεν είναι τόσο εύκολο όσο περίμεναν», τονίζεται.

Η οικονομία

Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά, σημειώνει το Bloomberg, με την Κομισιόν να αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από ό,τι προέβλεπε προηγουμένως και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Bloomberg: Τι θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα και το σενάριο καταστροφής-1

Μπορεί το χρέος να έχει αυξηθεί σε απόλυτο αριθμό, ωστόσο έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και φαίνεται να μειώνεται περαιτέρω. Τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν μικρότερες αποδόσεις από άλλα χωρών της Ευρωζώνης που έχουν ήδη την επενδυτική βαθμίδα.

Την  ίδια στιγμή, η ανεργία μειώνεται, παρότι παραμένει υψηλή, ενώ η χώρα εξακολουθεί να παρουσιάζει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, και ακόμη υψηλότερα το 2023 και τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του κόστους του χρέους.

Η επενδυτική βαθμίδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμοι να δώσουν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, η οποία χάθηκε πριν από 13 χρόνια, όταν άρχισαν τα πακέτα διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πολιτικός κίνδυνος φαίνεται πλέον να είναι το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια αναβάθμιση. «Οι αγορές, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση που θα έχει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει», σημειώνεται.

Και υπενθυμίζεται ότι η Fitch, η S&P και η DBRS αξιολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s διατηρεί τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την πολυπόθητη αξιολόγηση.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

AXIA Research: Βλέπει νίκη ΝΔ με 42,2% – Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

JP Morgan: Εγγύηση για την Ελλάδα η επανεκλογή ΝΔ – 3 ratings επενδυτικής βαθμίδας φέτος

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,4% στην Ευρωζώνη φέτος, 1,7% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News