BUSINESS & FINANCE

Διαλύεται ο φόβος της πολιτικής αστάθειας – Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα

Διαλύεται ο φόβος της πολιτικής αστάθειας – Έρχεται η επενδυτική βαθμίδα

Τι και εάν η Ελλάδα «διψάει» για την επενδυτική βαθμίδα, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί και πολύ τις αγορές οι οποίες έχουν προεξοφλήσει την απόκτηση της μέσα στο 2023. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στα ελληνικά ομόλογα. Παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει επενδυτική διαβάθμιση από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, οι αποδόσεις είναι υψηλότερες. Η απόδοση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 3,687% χαμηλότερα κατά περίπου 40 μονάδες βάσης από το ιταλικό. Το spread μάλιστα έναντι των γερμανικών ομολόγων κινείται στις 125 μονάδες.

Παρόλα αυτά η ηρεμία στην αγορά ομολόγων δεν φαίνεται πως οφείλεται μόνο στην προεξόφληση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και ότι απομακρύνονται τα σύννεφα του εκλογικού κινδύνου και της πολιτικής αστάθειας.

Ο φόβος των οίκων και των αναλυτών πριν την προηγούμενη κάλπη ήταν είτε να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε να χρειάζονταν και τρίτες κάλπες. Κάτι τέτοιο θα έβαζε σε κίνδυνο τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και η χώρα θα λοξοδρομούσε από το δρόμο που έχει μέχρι τώρα χαράξει. Κάτι τέτοιο, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως απομακρύνεται πλέον και ήδη σε χθεσινή του συνέντευξη ο πρώην Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε τα πρώτα νομοσχέδια, με το ένα να αφορά τις προεκλογικές οικονομικές δεσμεύσεις της ΝΔ, όπου εκεί θα αποτυπωθούν και θα μετρηθούν όλα τα οικονομικά μέτρα που έχουν προαναγγελθεί. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία και στους οίκους αξιολόγησης να μπορέσουν να δουν και να μετρήσουν τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης ώστε τελικά να δώσουν το «ΟΚ» της αναβάθμισης.

Οι επόμενες ευκαιρίες για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου είναι στις 8 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται η αξιολόγηση από το DBRS και στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η Standard & Poor’s στις 21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η αναβάθμιση θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ανοδικών επιδράσεων που ασκεί η αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών στις αποδόσεις τους. Επίσης, αυτή η εξέλιξη θα ασκούσε θετική επίδραση και στις ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού τους και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων.  

Διαβάστε επίσης:

AXIA Research: Βλέπει νίκη ΝΔ με 42,2% – Σύντομα η επενδυτική βαθμίδα

JP Morgan: Εγγύηση για την Ελλάδα η επανεκλογή ΝΔ – 3 ratings επενδυτικής βαθμίδας φέτος

Goldman Sachs: Επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο – Τι είπαν οι τράπεζες για περιθώρια, δάνεια, μερίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News