Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 12:12
ΒUSINESS & FINANCE

UBS: Oι κεντρικές τράπεζες περιμένουν ένα πιο πολυπολικό νομισματικό σύστημα

UBS: Oι κεντρικές τράπεζες περιμένουν ένα πιο πολυπολικό νομισματικό σύστημα

Περίπου όλοι οι διαχειριστές αποθεματικών κεντρικών τραπεζών αναμένουν ένα πιο πολυπολιτικό κόσμο τα επόμενα χρόνια και σχεδόν το ήμισυ εξ αυτών θεωρούν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα θα αποτυπώνουν αυτή την εικόνα, σύμφωνα με έρευνα της UBS. 

Στην έρευνα που συμμετέχουν 40 κεντρικές τράπεζες, το 48% των διαχειριστών αναμένουν διαφοροποίηση των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών τα επόμενα πέντε χρόνια τα οποία θα δημιουργήσουν ένα περισσότερο πολυπολιτικό σύστημα που θα επικεντρώνεται γύρω από το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ και το γιουάν. 

Το ευρώ αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από αυτή τη γεωπολιτική και μακροοικονομική στροφή που θα συμβεί την επόμενη πενταετία, παρότι το ευρώ αναφέρθηκε πέρυσι πιο συχνά ως το νόμισμα που οι διαχειριστές ήθελαν να περιορίσουν. 

Η μέση αναλογία του δολαρίου στα διεθνή αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών μειώθηκε στο 56% από το 63% πέρυσι, όμως θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος ωφελημένος των μεταβαλλόμενων τάσεων γεωπολιτικής και μακροοικονομικών, γεγονός που σημαίνει ότι το αμερικανικό νόμισμα θα παραμείνει ασφαλές. 

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το γεγονός ότι παρά τη δημιουργία ενός πιο πολυπολιτικού συστήματος συναλλαγματικών αποθεμάτων, οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να απομακρύνονται από το γιουάν. Η έρευνα έδειξε ότι το 72% των ερωτηθέντων έχουν επενδύσει ή σκοπεύουν να επενδύσουν στο κινεζικό νόμισμα, ποσοστό χαμηλότερο από το 85% πέρυσι, ενώ ένα 47% θεωρούν ότι η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ έχει επιβραδύνει τη διεθνοποίησή του γιουάν. Αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση σε γιουάν υποχώρησε στο 5,2% από 5,8% πέρυσι. 

Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ιαπωνικό γιέν, καθώς και σε νομίσματα που σχετίζονται άμεσα με τα εμπορεύματα, όπως το δολάριο Αυστραλίας, Καναδά και Νέας Ζηλανδίας. 

 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News