Business & Finance Πέμπτη 22/06/2023, 11:05
ΒUSINESS & FINANCE

Intelsat-SES: Ναυαγεί το σχέδιο συγχώνευσης ύψους 10 δισ. δολαρίων

Intelsat-SES: Ναυαγεί το σχέδιο συγχώνευσης ύψους 10 δισ. δολαρίων

Η Intelsat και η SES διέκοψαν τις συζητήσεις για συγχώνευση η οποία θα δημιουργούσε ένα δορυφορικό γίγαντα και θα περιόριζε τον ανταγωνισμό στην αγορά. 

Οι διαπραγματεύσεις για πιθανή συγχώνευση έληξαν, αναφέρεται σε ανακοίνωση της SES,επιβεβαιώνοντας παλαιότερες αναφορές. Μία συγχώνευση θα αποτιμούσε τον όμιλο που θα δημιουργείτο σε περισσότερο από 10 δισ.δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους. 

Η Intelsat δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με την SES και τους κύριους μετόχους της για τη μελλοντική κατεύθυνση της επιχείρησης, όπως ανέφεραν πηγές. 

Η συμφωνία θα είχε βοηθήσει τους δύο φορείς να ανταγωνίζονται σε μια αγορά που υπάρχει μεγάλος «συνωστισμός». Οι δισεκατομμυριούχοι Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος εκτοξεύουν χιλιάδες διαστημόπλοια σε χαμηλότερες τροχιές για να προσφέρουν επίγειες υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

«Η Intelsat συμμετέχει σε στρατηγικές συνομιλίες με πιθανούς συνεργάτες σε τακτική βάση και δεν σχολιάζουμε δημόσια το περιεχόμενο ή το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων», ανέφερε η Intelsat σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Η SES, η οποία έχει κεφαλαιοποίηση ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, είχε αποκαλύψει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες για πιθανή συγχώνευση με την Intelsat το Μάρτιο. Οι δύο εταιρείες ελέγχουν περίπου το 40% της αγοράς σταθερών δορυφορικών υπηρεσιών, σύμφωνα με προηγούμενη εκτίμηση της Goldman Sachs Group.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της SES και θεωρήθηκε κλειδί για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας.

Ο Steve Collar, διευθύνων σύμβουλος της SES, είχε στο παρελθόν αποκαλέσει το διάστημα «ουσιαστικά μια βιομηχανία σταθερού κόστους» που μπορεί να έχει τεράστια οικονομικά οφέλη από την ενοποίηση. Η εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Collar θα αποχωρήσει στα τέλη Ιουνίου. Ο Ruy Pinto, επικεφαλής τεχνολογίας, θα αναλάβει τη θέση του CEO μέχρι να οριστεί μόνιμος διάδοχος.

Η Intelsat εξήλθε από το καθεστώς πτώχευσης πέρυσι, μειώνοντας κατά το ήμισυ το χρέος της ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1964 ως διακυβερνητική κοινοπραξία και μετέδωσε το πρώτο ταξίδι στο φεγγάρι, προτού ιδιωτικοποιηθεί το 2001. Οι ιδιωτικές μετοχικές εταιρείες BC Partners και Silver Lake την αγόρασαν το 2008.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Starlink: Γιατί οι δορυφόροι του Έλον Μασκ πέφτουν στη Γη

Ο Έλον Μασκ προσφέρει premium δορυφορικό ίντερνετ – Πόσο θα κοστίζει

Boeing: Ξεκινά δίκτυο για δορυφορικό Ίντερνετ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News