Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργού Εργασίας
Αν και βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές, με το αποτέλεσμα αυτή τη φορά να φαίνεται δεδομένο, ήδη «περιφέρονται» πληροφορίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα δημιουργηθεί μετά τις 25 Ιουνίου.
Ένα από τα «καυτά» χαρτοφυλάκια για τα οποία μάλιστα «παίζουν» και κάποια ονόματα είναι αυτό του υπουργείου Εργασίας. Το χαρτοφυλάκιο που θα παραλάβει ο νέος υπουργός Εργασίας περιλαμβάνει και αρκετές από τις δεσμεύσεις του προεκλογικού προγράμματος, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις, στους μισθούς, το ξεπάγωμα των τριετιών. Επιπλέον, περιλαμβάνονται εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις όπως αυτή στα επαγγελματικά ταμεία.
1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 5%-6% το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
2. Συλλογικές συμβάσεις. Οι πιέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν ώστε η νέα κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Άλλωστε, για να φθάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, όπως έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, εξηγούν οι ειδικοί
3. Ξεπάγωμα τριετιών. Ο νέος υπουργός θα κληθεί να χειριστεί το θέμα της επαναφοράς του επιδόματος των τριετιών, το ξεπάγωμα των τριετιών θα βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου των μισθών. Οι τριετίες αναμένεται να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα. Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στη Κομισιόν, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καθώς η ανεργία θα περάσει σε μονοψήφιο αριθμό το 2026 σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από εκείνη τη χρονιά και μετά, δηλαδή από το 2027.
4. Αυξήσεις στις συντάξεις. Η νέα αύξηση θα γίνει βάσει του μόνιμου μηχανισμού που υπάρχει, δηλαδή με βάση τον συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, η ανάπτυξη το 2023 θα φθάσει το 2,3% ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στο 4,5%. Αυτό σημαίνει πως η νέα αύξηση θα είναι της τάξεως του 3,4% σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
5. Εκκρεμείς συντάξεις: Αν και οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις έχουν μηδενιστεί, παρόλα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει η πλήρης εκκαθάριση των επικουρικών και των εφάπαξ ενώ τρέχει και η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ.
6. Επαγγελματικά ταμεία: Το περιεχόμενο της νέας μεταρρύθμισης αναμένεται να έρθει από τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνει το ρυθμιστικό πλαίσιο της επαγγελματικής ασφάλισης και τα ενισχυτικά μέτρα ανάπτυξης των νέων Ταμείων.
Διαβάστε επίσης:
Κατώτατος 950, 880 ευρώ ή ό,τι πει η τεχνολογία – Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς
Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς την επόμενη τετραετία
Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί παγκοσμίως – Ο κατώτατος στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News