Business & Finance Τρίτη 20/06/2023, 13:44
BUSINESS & FINANCE

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το πρόγραμμα των 10 δισ. και η πορεία των έργων

Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα διανύσει την πιο παραγωγική περίοδο στην ιστορία της, εκτίμησε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Το πρόγραμμα των 10 δισ. και η πορεία των έργων

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που σχεδιάζει για τα επόμενα χρόνια η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως επανέλαβε την Τρίτη στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης. Εξάλλου, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος είναι ο κορυφαίος Έλληνας επενδυτής στην καθαρή ενέργεια μέσω της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με ισχύ 1,2 GW τον Σεπτέμβριο, ενώ πριν από το τέλος της δεκαετίας η εγκατεστημένη ισχύς θα έχει πλησιάσει τα 6 GW. 

Όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης, «τα επόμενα χρόνια η εταιρεία θα διανύσει την πιο παραγωγική περίοδο στην ιστορία της από πλευράς αυξήσεων μεγεθών και μεγέθυνσης δραστηριοτήτων».

Ο πρόεδρος και CEO του Ομίλου υπογράμμισε ότι μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να παραδοθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η τελική σύμβαση παραχώρησης της Εγνατία, ενώ έχουν ήδη κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ τα αποδεικτικά στοιχεία για τη χρηματοδότηση του έργου. Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε και στη μονάδα στην Κομοτηνή η οποία θα μπει σε εμπορική λειτουργία το 2024. Η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ενδέχεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το 2026. Τέλος, οι πρόδρομες εργασίες στο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό, εκτιμάται ότι θα εκκινήσουν μέσα στον Ιούλιο του 2023, καθώς ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και αναμένονται οι σχετικές άδειες. 

Ο ίδιος προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη αναχρηματοδότησης του ομίλου πριν από το 2027. Εξάλλου, το 2022, όπως ανέφερε ο κ. Περιστέρης, τα συνολικά έσοδα του ομίλου σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, λόγω και της πλήρους ενοποίησης της θυγατρικής ΗΡΩΝ στον τομέα της εμπορίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας τα 4 δισ. ευρώ. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διπλασιάστηκαν στα 651 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 174 εκατ. ευρώ, εξαπλάσια έναντι του 2021. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ο λόγος καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA από 3,8 μειώθηκε στο 2,3, παρά τις αυξημένες επενδύσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα ΣΔΙΤ

Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Στα 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς το φθινόπωρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News