Business & Finance Δευτέρα 19/06/2023, 19:32
BUSINESS & FINANCE

Πετρέλαιο: Νέα πτώση τιμών, εν μέσω ανησυχιών για την στήριξη της κινεζικής οικονομίας

Πετρέλαιο: Νέα πτώση τιμών, εν μέσω ανησυχιών για την στήριξη της κινεζικής οικονομίας

Το πετρέλαιο υποχώρησε καθώς τα σχέδια της Κίνας για τη στήριξη της οικονομίας της θεωρήθηκαν ανεπαρκή για να αναζωπυρώσουν τη ζήτηση.

Η Κίνα μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και άφησε να εννοηθεί ότι θα παρασχεθεί περαιτέρω οικονομική στήριξη. Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δήλωσαν επίσης ότι οι σχέσεις τους έκαναν ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός μετά το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στο Πεκίνο. Ενώ οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας ανέβασαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent και West Texas Intermediate, τα κέρδη αυτά εξασθένησαν τη Δευτέρα. 

«Υπάρχει κάποια ενθάρρυνση, αλλά νομίζω ότι η αγορά αποφασίζει αν θα υπάρξει σημαντική σύσφιξη στην αγορά πετρελαίου, θα πρέπει να έχουμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε τηλεφωνικά ο Bart Melek, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities.

Παρόλα αυτά, υπήρξαν σταθερά κέρδη για τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ, καθώς μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία διυλιστηρίων αυξάνουν τα ασφάλιστρα για τα καύσιμα. Αυτό συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της ζήτησης για ένα μέρος του αργού της Μέσης Ανατολής. Ο όγκος συναλλαγών αργού, ειδικά για το WTI, μπορεί να είναι χαμηλότερος από το συνηθισμένο τη Δευτέρα, καθώς οι ΗΠΑ γιορτάζουν την αργία του Ιουνίου.

Πετρέλαιο: Νέα πτώση τιμών, εν μέσω ανησυχιών για την στήριξη της κινεζικής οικονομίας-1

 

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η άρση των περιορισμών του Covid Zero από την Κίνα δεν ικανοποίησε τις υψηλές προσδοκίες, ενώ οι παγκόσμιες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, παρέμειναν σε αφθονία. Σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την πτωτική πορεία, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν περικοπές στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης μιας εθελοντικής μείωσης από τη Σαουδική Αραβία κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.

Το Ιράκ και η Τουρκία επρόκειτο να συναντηθούν τη Δευτέρα για να συζητήσουν την επαναλειτουργία ενός αγωγού σχεδόν 500.000 βαρελιών ημερησίως που έκλεισε τον Μάρτιο.

Το WTI Ιουλίου υποχώρησε κατά 64 σεντς στα 71,14 δολάρια το βαρέλι στις 11:53 π.μ. στη Νέα Υόρκη (18:53 ώρα Ελλάδος), ενώ το Brent Αυγούστου έπεσε κατά 56 σεντς στα 76,05 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Επαφές του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Κίνα με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων

Ρωσία: Να παρακολουθεί και τις εξαγωγές όχι μόνο την παραγωγή ζητά η Rosneft από τον ΟΠΕΚ+

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News