BUSINESS & FINANCE

Κατώτατος 950, 880 ευρώ ή ό,τι πει η τεχνολογία – Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς

Κατώτατος 950, 880 ευρώ ή ό,τι πει η τεχνολογία – Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς

Kατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο βάθος της τετραετίας  υπόσχεται η ΝΔ, στα 880 ευρώ άμεσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλα αυτά φαίνεται πως η τεχνολογία θα είναι αυτή που  τελικά θα αποφασίζει για το ύψος του κατώτατου μισθού. Ήδη τρέχει το έργο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό.

Πρόκειται για project ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα του  Ταμείου Ανάκαμψης. Η σύμβαση για το έργο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφορά στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ψηφιακού μηχανισμού συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων καθώς και τη διασφάλιση των κατάλληλων υπολογιστικών εφαρμογών, ώστε να εξάγεται εμπεριστατωμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης σε ορίζοντα 2 ετών. Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα λαμβάνει υπόψη στοιχεία της αγοράς εργασίας, της πορείας της οικονομίας ώστε να μπορεί να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό ο κατώτατος μισθός θα είναι πλέον ανεξάρτητος και  από τον κάθε πολιτικό κύκλο της εκάστοτε  κυβέρνησης, καθώς θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και της οικονομίας.

Μέχρι τώρα, ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται ως εξής: Αποστέλλεται  έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης από την επιτροπή και διαβιβάζεται υπόμνημα  προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Στη συνέχεια εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς συντάσσουν τις εκθέσεις τους ώστε να ενταχθούν στο πόρισμα διαβούλευσης ενώ η τελική εισήγηση για τον κατώτατο μισθό γίνεται από τον υπουργό Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει και τον τελευταίο λόγο.

Όλη αυτή η διαδικασία λοιπόν αναμένεται να αλλάξει αφού η τεχνολογία θα  προσδιορίζει το ύψος του κατώτατου μισθού βάσει των αντοχών της οικονομίας.

Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς την επόμενη τετραετία 

Αλλαγές για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα θα φέρει η επόμενη τετραετία, εάν ανανεωθεί η θητεία της ΝΔ στις εκλογές της 25η Ιουνίου. 

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας. Αυτό σημαίνει μια αύξηση περίπου 5%-6% το χρόνο στον κατώτατο μισθό για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Από το 2024,οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό δηλαδή θα δουν μια αύξηση της τάξεως περίπου 5%. Αυτό σημαίνει πως τον επόμενο χρόνο, οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν ένα κατώτατο μισθό κοντά στα 820 ευρώ έτσι ώστε το 2027 να αμείβονται πλέον με 950 ευρώ. 

Μέσος μισθός 1.500 ευρώ. Μέχρι τώρα οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού δεν συμπαρέσυραν  και γενικότερα τους μισθούς. Ο μέσος μισθός σήμερα είναι 1.184,35 ευρώ. 

Ξεπάγωμα τριετιών. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου των μισθών. Οι τριετίες αναμένεται να ξεπαγώσουν όταν η ανεργία θα πέσει σε μονοψήφια επίπεδα. Βάσει του Προγράμματος Σταθερότητας που κατατέθηκε στη Κομισιόν, η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 11,8% το 2023 και να αποκλιμακωθεί στο 10,9% το 2024, στο 10% το 2025 και στο 9,8% το 2026. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καθώς η ανεργία θα περάσει σε μονοψήφιο αριθμό το 2026 σημαίνει πως το ξεπάγωμα των τριετιών θα μπορούσε να γίνει από εκείνη τη χρονιά και μετά, δηλαδή από το 2027.

Διαβάστε επίσης: 

Ψηφιακά ο καθορισμός του κατώτατου μισθού – Πώς θα δουλεύει το νέο σύστημα

Οι τρεις κατευθύνσεις για τους μισθούς την επόμενη τετραετία

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί παγκοσμίως – Ο κατώτατος στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News