Business & Finance Σάββατο 17/06/2023, 10:16
BUSINESS & FINANCE

Βραβεία Grammy: Μόνο άνθρωποι είναι επιλέξιμοι – Τι ισχύει για δημιουργίες με χρήση AI

Βραβεία Grammy: Μόνο άνθρωποι είναι επιλέξιμοι – Τι ισχύει για δημιουργίες με χρήση AI

«Μόνο μουσικά έργα που έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους θα είναι επιλέξιμα» για τα βραβεία Grammy, δήλωσε την Παρασκευή η Recording Academy, καθώς ο οργανισμός που απονέμει τα πιο αναγνωρισμένα μουσικά βραβεία στον κόσμο προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη βιομηχανία.

Απαγορεύεται το έργο που δημιουργήθηκε μόνο με τεχνητή νοημοσύνη, αλλά κάποια μουσική που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις σε ορισμένες κατηγορίες, αναφέρεται στο επικαιροποιημένο εγχειρίδιο κανόνων της Ακαδημίας. «Ένα έργο που δεν περιέχει ανθρώπινη συμμετοχή δεν είναι επιλέξιμο σε καμία κατηγορία».

Οι μουσικοί δημιουργοί πρέπει πλέον να συνεισφέρουν τουλάχιστον στο 20% ενός άλμπουμ για να κερδίσουν μια υποψηφιότητα. Στο παρελθόν, οποιοσδήποτε παραγωγός, συνθέτης, μηχανικός ή καλλιτέχνης που συμμετείχε σε ένα άλμπουμ μπορούσε να κερδίσει μια υποψηφιότητα για το άλμπουμ της χρονιάς, ακόμη και αν το άτομο είχε μια μικρή συμβολή.

Η πρώτη τελετή απονομής των βραβείων Grammy πραγματοποιήθηκε το 1959, για να επιβραβεύσει τους δημιουργούς μουσικής από το 1958.

Τον Νοέμβριο του 2022 η OpenAI παρουσίασε το ChatGPT, ένα δωρεάν chatbot που υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp και μπορεί να παράγει διάλογο που φαίνεται να γίνεται με άνθρωπο. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια, επιτρέποντας στους χρήστες να ζωντανεύουν φωτογραφίες, να δημιουργούν avatars σε ταινίες και να γράφουν τραγούδια, δοκίμια και άρθρα.

Οι άνθρωποι σε πολλά επαγγέλματα φοβούνται όλο και περισσότερο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, η Ένωση Συγγραφέων Αμερικής (WGA) και η Ένωση Ηθοποιών Οθόνης (SAG-AFTRA) παλεύουν με τη χρήση της ΤΝ στους δημιουργικούς τομείς της συγγραφής σεναρίων και της υποκριτικής.

Η WGA θέλει να περιορίσει την τεχνητή νοημοσύνη στη συγγραφή σεναρίων, ενώ οι ηθοποιοί της SAG θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα μέλη της μπορούν να ελέγχουν τη χρήση ψηφιακών εικόνων τους και να λαμβάνουν την κατάλληλη αποζημίωση.

Οι σεναριογράφοι της WGA προχώρησαν σε απεργία στις αρχές Μαΐου και δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει με τα στούντιο σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Οι ηθοποιοί θα μπορούσαν επίσης να προχωρήσουν σε απεργία, αν η SAG-AFTRA δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για παρόμοιες ανησυχίες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News