EKT: Εξετάζει αλλαγή στα spreads ανάμεσα στα τρία επιτόκιά της – Αρχή μίας νέας εποχής;
Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ άρχισαν αυτή την εβδομάδα μία συζήτηση για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου» ανάμεσα στα τρία επιτόκια της ΕΚΤ, σε ένα πρώτο βήμα προς τη μετάβαση σε μία εποχή όπου το χρήμα θα είναι σπανιότερο, όπως ανέφεραν πέντε πηγές στο Reuters.
H αλλαγή αυτή, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν και δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ούτε τον Ιούλιο, αποτελεί μέρος της μετάβασης της ΕΚΤ από την εποχή του φθηνού χρήματος σε μία άλλη εποχή στη διάρκεια της οποίας οι τράπεζες δεν θα είναι γεμάτες με μετρητά και δεν θα χρειάζεται να δανείζονται από την κεντρική τράπεζα.
Το θέμα τέθηκε σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της ΕΚΤ την Τετάρτη και η ίδια η κεντρική τράπεζα απέφυγε κάθε σχόλιο επ΄αυτού.
Αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ καταβάλει στις τράπεζες επιτόκιο 3,5% για να παρκάρουν τα χρήματά τους σε αυτήν, ενώ οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν από την κεντρική τράπεζα με επιτόκιο 4% για μία εβδομάδα και με 4,25% για μία ημέρα.
Το προσωπικό της ΕΚΤ παρουσίασε μία επιλογή βάσει της οποίας τα spreads ανάμεσα σε αυτά τα επιτόκια να είναι τα ίδια, όπως συνέβη και το 2014 όταν η ΕΚΤ άρχισε να ωθεί το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν και διοχέτευσε ρευστότητα στο σύστημα προκειμένου να δημιουργήσει πληθωρισμό, ο οποίος βρισκόταν σε υπερβολικά χαμηλό επίπεδο.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης επανεξέτασης του πλαισίου της ΕΚΤ στο πλαίσιο του οποίου θα αποφασίσει πόση επιπλέον ρευστσότητα θέλει να κρατήσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απέρριψαν γρήγορα το ζήτημα, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα «θόλωνε» το μήνυμα πολιτικής και θα είχε μικρή διαφορά προς το παρόν, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πολλά αποθεματικά και να δανείζονται ελάχιστα από την ΕΚΤ, όπως ανέφεραν οι πηγές.
Το θέμα αναμένεται να γίνει πιο επίκαιρο το επόμενο διάστημα μήνες, καθώς η ρευστότητα αποστραγγίζεται από το τραπεζικό σύστημα.
Αυτό θα συμβεί καθώς η ΕΚΤ σταματήσει να αντικαθιστά ορισμένα από αυτά τα ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ που αγόρασε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των μέτρων στήριξης και οι τράπεζες αποπληρώνουν τα δάνειά τους.
moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters
Διαβάστε επίσης:
Σήμα Lagarde για νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο: Δεν έχουμε φτάσει στον στόχο μας
ΕΚΤ: Μια ακόμα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News