Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 21:51
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμη πολύ δρόμο

Πάουελ: Η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% έχει ακόμη πολύ δρόμο

H επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% χρειάζεται ακόμη πολύ δρόμο είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη που έδωσε μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στο στόχο του 2% και εξήγησε ότι χωρίς σταθερότητα των τιμών δεν θα επιτευχθεί μία σταθερά ισχυρή αγορά εργασίας. “Η μείωση του πληθωρισμού ενδεχομένως να απαιτήσει ένα ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο της τάσης και περαιτέρω αποδυνάμωση των συνθηκών εργασίας”, σημείωσε.

Διαμήνυσε ότι η Fed έχει καλύψει αρκετό έδαφος έως τώρα με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της, όμως ο αντίκτυπος αυτής της πολιτικής δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός. “Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τους κινδύνους που συνιστά ο υψηλός πληθωρισμός και για τις δύο εντολές μας. Σε αυτή τη συνεδρίαση, αναλογιζόμενοι πόσο μακριά έχουμε φθάσει, κρίναμε ότι θα είναι ορθό να κάνουμε μία παύση”, τόνισε.

Σχεδόν όλοι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνουν μερικές ακόμη επιτοκιακές αυξήσεις φέτος, είπε χαρακτηριστικά. Οι περισσότεροι επίσης αξιωματούχοι της Fed, προσέθεσε, παραμένουν να συνεχιστεί ο εξασθενημένος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, με την επισήμανση ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι πολύ σφιχτή. Ωστόσο, ορισμένες ενδείξεις για την προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά εργασίας υποδηλώνουν καλύτερες ισορροπίες, παρότι η ζήτηση εξακολουθεί να ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά σε εργαζομένους.

Αναφερόμενος στις προβλέψεις της Fed, είπε ότι δεν αποτελούν ένα σχέδιο ή μία απόφαση, επαναλαμβάνοντας ότι η λήψη των αποφάσεων θα γίνεται σε κάθε συνεδρίαση. Είπε ακόμη ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για τον Ιούλιο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News