Business & Finance Τετάρτη 14/06/2023, 13:13
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Καλύτερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, καταγράφοντας βελτίωση μετά την απότομη πτώση του Μαρτίου

Ευρωζώνη: Καλύτερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο

Μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, καταγράφοντας βελτίωση μετά την απότομη πτώση του Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία δίνουν μια ανάσα ανακούφισης στον απόηχο μιας ζοφερής προοπτικής της μεταποίησης στις 20 χώρες-μέλη του ευρώ.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,0% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 0,8%. Από τον Απρίλιο του 2022 η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2%.

Η Eurostat ανέφερε ότι η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών εκτινάχθηκε 14,7% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, μετά από βουτιά 15,2% τον Μάρτιο. Στον αντίποδα, η παραγωγή στα ενδιάμεσα αγαθά υποχώρησε κατά 1%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 2,6% και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 3%. 

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (+21,5%), Λιθουανία (+2,8%) και Σουηδία (+1,4%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις σε Σλοβενία (-7,9%), Πορτογαλία (-5,5%) και Ολλανδία (-3,5%). Στην Ελλάδα η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. 

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 0,2% στην ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News