ΙΕΑ: Προβλέπει κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου στη δεκαετία
Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το μεσο-πρόθεσμο outlook του IEA
Επιβράδυνση στη παγκόσμια αύξηση ζήτησης πετρελαίου τα επόμενα χρόνια προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), καθώς οι υψηλές τιμές και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιταχύνουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Η κατανάλωση το 2024 θα αυξηθεί κατά το ήμισυ σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα ωθούν σε πτώση τη ζήτηση βενζίνης, σύμφωνα με το μεσο-πρόθεσμο outlook του IEA. Καθώς η παραγωγική δυνατότητα αυξάνεται, οι αγορές θα παραμείνουν «επαρκώς εφοδιασμένες έως το 2028», όπως εκτιμά.
Σημειωτέον ότι στην προηγούμενη έκθεση «World Energy Outlook» που δημοσιεύθηκε το 2022, ο ΙΕΑ προέβλεπε ότι «η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα ανακάμψει παρά τις αυξημένες τιμές, θα κορυφωθεί και θα σταθεροποιηθεί μετά το 2035». Σύμφωνα με τις νέες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, «η χρήση πετρελαίου ως καυσίμου για τις μεταφορές αναμένεται να μειωθεί» μετά το 2026.
«Η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο πρόκειται να επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο οργανισμός. «Η στροφή προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, ενώ αναμένεται μια κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας».
Τα κράτη έχουν δεσμευτεί εδώ και χρόνια για μια μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα προκειμένου να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να αποτρέψουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή. Αυτή η φιλοδοξία ενισχύθηκε όταν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της στις αρχές του 2022.
Ωστόσο, η εικόνα στο αμέσως επόμενο διάστημα διαφέρει σημαντικά. Ο ΙΕΑ αναμένει σημαντική ζήτηση τους επόμενους μήνες καθώς η κατανάλωση καυσίμων στην Κίνα ανακάμπτει μετά την πανδημία, ενώ οι παραγωγοί OPEC+ με καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας μειώνουν την παραγωγή, καθώς το πετρέλαιο διαπραγματεύεται περίπου στα 75 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο.
Τα επόμενα χρόνια θα φέρουν έναν κόσμο λιγότερο εξαρτημένο από τους υδρογονάνθρακες. Αυτή η πτωτική πορεία αναμένεται να επιβραδυνθεί από την «έντονη» ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα και την ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης στις αναδυόμενες οικονομίες που θα «υπεραντισταθμίσουν» τη συρρίκνωση της ζήτησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
«Οι υψηλές τιμές» της ενέργειας και «τα προβλήματα ασφαλείας στην τροφοδοσία που βρέθηκαν στο προσκήνιο λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης» επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιταχύνοντας «τη μετάβαση προς πιο καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες», αναφέρει ο Οργανισμός.
«Με βάση τις σημερινές κυβερνητικές πολιτικές και τις τάσεις της αγοράς, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 6% μεταξύ του 2022 και του 2028 για να φθάσει τα 105,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα –βρίσκοντας στήριξη στην ισχυρή ζήτηση από τους κλάδους των πετροχημικών και της αεροπορίας», αναφέρουν οι ειδικοί του Οργανισμού.
«Παρά αυτή τη σωρευτική αύξηση η ετήσια αύξηση της ζήτησης αναμένεται να συρρικνωθεί, από τα +2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος μόλις στα +0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2028, δίνοντας την προοπτική μιας κορύφωσης της ζήτησης».
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News