BUSINESS & FINANCE

Η Ελλάδα «τραβά» τους ξένους εκατομμυριούχους: Ήρθαν 1.000 το 2022, άλλοι 1.200 φέτος

Η Ελλάδα «τραβά» τους ξένους εκατομμυριούχους: Ήρθαν 1.000 το 2022, άλλοι 1.200 φέτος

Χίλιοι ξένοι εκατομμυριούχοι εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 2022 και ακόμα περισσότεροι θα έρθουν το 2023,  καθώς η κινητικότητα των εύπορων οικογενειών του πλανήτη επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα, με το ελληνικό πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας να ενισχύει τη δημοτικότητά του.

Σύμφωνα με την Henley & Partners, την Ελλάδα θα επιλέξουν για μόνιμη βάση τους φέτος 1.200 ξένοι εκατομμυριούχοι, καθώς αυτή τη στιγμή σημειώνεται μαζική εκροή ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης από τη Βρετανία, κυρίως προς τους προορισμούς της Μεσογείου, καθώς και σταθερή αύξηση του ενδιαφέροντος για μετεγκατάσταση από τους εκατομμυριούχους της Τουρκίας. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Henley & Partners, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη μετανάστευση ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης, η Βρετανία αναμένεται να χάσει φέτος 3.200 εκατομμυριούχους (ορίζονται ως άτομα που διαθέτουν πλούτο τουλάχιστον 1 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις), δηλαδή περισσότερους και από τους 3.000 εκατομμυριούχους που αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Η Ελλάδα «τραβά» τους ξένους εκατομμυριούχους: Ήρθαν 1.000 το 2022, άλλοι 1.200 φέτος-1

Οι εκατομμυριούχοι δίνουν τη δική τους απάντηση στο Brexit, αλλά και στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των Non-Doms, που εκτιμάται ότι κάνουν τη Βρετανία λιγότερο φιλόξενη για άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης. Η πρωτοφανής πολιτική μεταβλητότητα, το αυξανόμενο χρέος, το δυσλειτουργικό σύστημα υγείας, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και ένα κακό κλίμα γενικά, πλήττουν την εικόνα του Λονδίνου.

Από την Κίνα θα φύγουν μέσα στο 2023 περίπου 13.500 άτομα υψηλής εισοδηματικής στάθμης και από την Ινδία 6.500.

Όπως εξηγεί η Henley, οι τάσεις της μετανάστευσης των πλουσίων επιστρέφουν στο προ-πανδημίας μοτίβο τους φέτος,  καθώς τα lockdowns του κορωνοϊού έβαλαν στον «πάγο» τα σχέδια και τις σκέψεις πολλών για μετεγκατάσταση. Οι εκατομμυριούχοι είναι μία πληθυσμιακή ομάδα με μεγάλη κινητικότητα, με τις μετακινήσεις τους να θεωρούνται βαρόμετρο για μια χώρα και την οικονομία της. «Όπως το καναρίνι στο ορυχείο, μας προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να βρίσκονται μπροστά, καθώς είναι πιο ευαίσθητοι στις απειλές για την περιουσία τους και συνήθως έχουν τους πόρους να κάνουν κάποια διορθωτική κίνηση για να διατηρήσουν την κληρονομιά τους», εξηγεί ο  Juerg Steffen, CEO της Henley & Partners.

Η ασφάλεια είναι επίσης ένα βασικό κίνητρο για τις μετακινήσεις τους, ειδικά σε εποχές αβεβαιότητας, για αυτό και πολύς ιδιωτικός πλούτος εισρέει σε χώρες που προσφέρουν ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, σεβασμό του κράτους δικαίου και εγγυημένες οικονομικές ελευθερίες. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι κορυφαίοι προορισμοί για τους εκατομμυριούχους το 2023 αναμένεται να είναι η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ και η Ελβετία. Σύμφωνα με την έρευνα της Henley, η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, μετά τον Καναδά, καθώς 1.200 ξένοι εκατομμυριούχοι αναμένεται να την επιλέξουν για μόνιμη κατοικία τους, μόνο μέσα στο 2023.

Αντίθετα, οι χώρες με τις μεγαλύτερες εκροές εκατομμυριούχων αναμένεται να είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Βραζιλία. 
Συνολικά, 122.000 εκατομμυριούχοι αναμένεται να μεταναστεύσουν φέτος και άλλοι 128.000 το 2024.

Η Ελλάδα «τραβά» τους ξένους εκατομμυριούχους: Ήρθαν 1.000 το 2022, άλλοι 1.200 φέτος-2

Οι εκατομμυριούχοι κοιτούν προς τη Μεσόγειο

Στην Ευρώπη, τα τρία προγράμματα που δίνουν άδεια παραμονής σε ξένους επενδυτές σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα είναι τα πιο δημοφιλή, σύμφωνα με την Henley.

Το πρόγραμμα Χρυσής Βίζας της Πορτογαλίας πλησιάζει στο τέλος του, η Ελλάδα έχει ανακοινώσει τον διπλασιασμό του ελάχιστου ορίου της απαιτούμενης επένδυσης σε ακίνητα (στα 500.000 δολάρια) σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι και η Ισπανία θα αλλάξει τους όρους του δικού της προγράμματος.

Παρά τις αλλαγές αυτές, η Henley δηλώνει ότι έχει διαπιστώσει σταθερή αύξηση των αιτημάτων για πληροφορίες σχετικά με τις τρεις αυτές χώρες της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, με όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τη Βρετανία. Μεγάλο και σταθερά αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον και από την Τουρκία, καθώς εύποροι πολίτες της χώρας αναζητούν έναν εναλλακτικό τόπο κατοικίας ή τη δυνατότητα να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Henley, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει 58.800 εκατομμυριούχους, 95 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων και 4 δισεκατομμυριούχους.

Διαβάστε επίσης: 

Knight Frank: 106 νέοι εκατομμυριούχοι στην Ελλάδα το 2022 – Αύξηση 36,7% έως το 2027

Τέλος το πάρτι για τους κροίσους του Λονδίνου – Ποιοι Έλληνες είναι πιο πλούσιοι από τον βασιλιά

UBS: Στροφή για τα family offices – Πώς επενδύουν τώρα οι δισεκατομμυριούχοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News