Business & Finance Κυριακή 11/06/2023, 14:50
ΒUSINESS & FINANCE

Έλον Μασκ: Αρνείται να πληρώσει τα ενοίκια του Twitter και επιβαρύνει τη Goldman

Έλον Μασκ: Αρνείται να πληρώσει τα ενοίκια του Twitter και επιβαρύνει τη Goldman

H Goldman Sachs επλήγη από την αύξηση των δανείων στην αγορά εμπορικών ακινήτων, σε κατάσταση υπερημερίας, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αποτέλεσμα που εν μέρει πυροδοτήθηκε από την άρνηση του Έλον Μασκ να πληρώσει τα ενοίκια του Twitter. 

Η αξία των δανείων στην αγορά εμπορικών ακινήτων, που έχει περάσει η ημερομηνία αποπληρωμής τους αυξήθηκε κατά 612% στο πρώτο τρίμηνο, φθάνοντας τα 840 εκατ.δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). 

Η αύξηση των υπερημεριών στα δάνεια που έχει χορηγήσει η Goldman Sachs σε επιχειρήσεις λαμβάνει χώρα την ώρα που πολλές ανταγωνίστριες τράπεζες προειδοποιούν για αυξανόμενες ζημίες από τα δάνεια στην αγορά εμπορικών ακινήτων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συνδέεται με κτίρια γραφείων και έχουν δοθεί πριν από την πανδημία. Η Goldman Sachs έχει μικρότερη έκθεση στην αγορά εμπορικών ακινήτων σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.  

Στα τέλη του πρώτου τριμήνου, η τράπεζα είχε υπό διαπραγμάτευση δάνεια στην αγορά εμπορικών ακινήτων αξίας 8,4 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με την FDIC. Η Wells Fargo είχε 91 δισ.δολάρια και η Bank of America 60 δισ.δολάρια.

Ωστόσο, η αύξηση των υπερημεριών αποτελεί ακόμη μία ένδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τράπεζα στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της πέραν των παραδοσιακών συμφωνιών και συναλλαγών. 

Η Goldman είναι μεταξύ των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των Citigroup και Deutsche Bank που έχουν δανείσει 1,7 δισ.δολάρια στην Columbia Property, εταιρεία επενδύσεων στο real estate με εγγύηση επτά κτίρια γραφείων στο Σαν Φρανσίσκο και στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένων και των γραφείων του Twitter. 

To Twitter ωστόσο σταμάτησε να πληρώνει τα ενοίκιά του πέρυσι το Νοέμβριο και ο ιδιοκτήτης του Έλον Μασκ είπε στους εργαζομένους ότι δεν σκοπεύει να καλύψει τις οφειλές, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Η Columbia Property έχει καταθέσει αγωγή κατά του Twitter για τα χρήματα που της χρωστά.

Λαμβάνοντας υπόψη τγη μικρή σχετικά έκθεση της Goldman στον κλάδο, τα επισφαλή δάνεια δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα κέρδη. Τα δάνεια στην αγορά εμπορικών ακινήτων εκπροσωπούν λιγότερο από το 20% του βιβλίου της τράπεζας με τα δάνεια, σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της Goldman. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News