Business & Finance Κυριακή 11/06/2023, 10:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fed: Ετοιμάζεται για παύση και αποτίμηση των μέχρι τώρα επιτοκιακών αυξήσεων

Fed: Ετοιμάζεται για παύση και αποτίμηση των μέχρι τώρα επιτοκιακών αυξήσεων

Oι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ ετοιμάζονται για την πρώτη παύση των επιτοκιακών αυξήσεων σε διάρκεια 15 μηνών, από τότε δηλ. που άρχισε ο σημερινός κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, παρότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ιδιαίτερα ανθεκτική αμερικανική οικονομία και επίμονα υψηλό πληθωρισμό. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της στο σημερινό επίπεδο του 5% έως 5,25%, κάνοντας την πρώτη παύση μετά από 10 συνεχιζόμενες επιτοκιακές αυξήσεις από το Μάρτιο του 2022. Παρότι η μέχρι τώρα προσπάθεια της Fed έχει συμβάλει στη συγκράτηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή, ο πληθωρισμός παραμένει κατά πολύ πάνω από το στόχο του 2%. 

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αναμένεται να παραμείνει υψηλός

Source: Bureau of Labor Statistics, Bloomberg

 

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στη διήμερη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. 

Την ίδια στιγμή, οι αγορές αναμένουν μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, κατά 25 μονάδες βάσης, για να ακολουθήσει το Δεκέμβριο μία μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Ήδη, κάποιοι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ έχουν σηματοδοτήσει ότι η όποια παύση της νομισματικής πολιτικής δεν θα σημάνει ότι δεν θα ακολουθήσε κι άλλη επιτοκιακή αύξηση. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι τάσσεται υπέρ ενός «διαλείμματος» από τις μέχρι τώρα επιτοκιακές αυξήσεις προκειμένου να αποτιμηθεί ο μέχρι τώρα αντίκτυπος από τις επιτοκιακές αυξήσεις αλλά οι πιστωτικές συνθήκες μετά τις καταρρεύσεις των αμερικανικών τραπεζών. 

Επίσης, οι αξιωματούχοι της Fed θα έχουν και τα νέα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή την Τρίτη. Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση, που θα σημάνει τον έκτο διαδοχικό μήνα αύξησης του δομικού πληθωρισμού. 

Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,2%, που σημαίνει το βραδύτερο ρυθμό αύξησης από το Νοέμβριο του 2021. Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται να διαμορφωθούν στο 4,1%, που σημαίνει περαιτέρω αποκλιμάκωση από το σημερινό 4,9%. 

Περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναμένεται να δείξουν και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού που δημοσιοποιούνται την Τετάρτη, ενώ θα ακολουθήσουν και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ το Μάιο. 

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα

Source: Bloomberg

Αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική τους θα λάβουν αυτή την εβδομάδα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, της Ιαπωνίας και της Κίνας.

 

moneyreview.gr μεπληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Fed: Πρόβλεψη για αμετάβλητα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο

ΗΠΑ: Μετά τη συμφωνία για το χρέος, το «τσουνάμι» ομολόγων 1 τρισ. δολαρίων

Bob Michele (JPMorgan): Ηρεμία πριν από την καταιγίδα – Ομοιότητες με την κρίση του 2008

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News