Business & Finance Κυριακή 11/06/2023, 07:46
ΒUSINESS & FINANCE

Odey Asset Management: Απομάκρυνε τον ιδρυτή της από κάθε συνεργασία μετά τις κατηγορίες

Odey Asset Management: Απομάκρυνε τον ιδρυτή της από κάθε συνεργασία μετά τις κατηγορίες

H Odey Asset Management απομάκρυνε τον ιδρυτή της Κρίσπιν Όντεϊ από κάθε συνεργασία της εταιρείας σε μία απρόσμενη εξέλιξη για το γνωστό διαχειριστή του αντισταθμιστικού ταμείου που αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.

«Εφεξής δεν θα έχει πλέον καμία οικονομική ή προσωπική εμπλοκή», ανακοίνωσε η εταιρεία με έδρα το Λονδίνο. Ο Κρίσπιν Όντεϊ αρνήθηκε κάθε σχόλιο. 

Η εταιρική σχέση θα ανήκει πλέον και θα ελέγχεται από τους υπόλοιπους εταίρους και θα διαχειρίζεται ως ανεξάρτητη νομική οντότητα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το 2021, αθωώθηκε από τις κατηγορίες για επίθεση στα βρετανικά δικαστήρια, όμως ακολούθησαν και νέες κατηγορίες εναντίον του αμέσως μετά, με δύο γυναίκες να έρχονται στο Bloomberg News και μια άλλη στην εφημερίδα Times του Λονδίνου, κατηγορώντας τον για ανάρμοστη συμπεριφορά. 

Οι εξελίξεις αυτές γύρω από τον Όντεϊ και την απομάκρυνσή του υπενθυμίζουν τους απρόβλεπτους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές όταν στρέφονται σε αντισταθμιστικά ταμεία τα οποία τα διαχειρίζονται κορυφαία ονόματα. 

Φαίνετα πολύ άσχημα

«Ο πλούτος και η φήμη μπορούν να διαστρεβλώσουν την αντίληψη ενός ατόμου για το σωστό και το λάθος», δήλωσε ο Don Steinbrugge, επικεφαλής της Agecroft Partners, η οποία βοηθά τα αντισταθμιστικά ταμεία να συγκεντρώνουν χρήματα. «Ελπίζω ότι οι ισχυρισμοί είναι λάθος, αλλά τα στοιχεία φαίνονται πολύ άσχημα για τον Κρίσπιν».

Γεννημένος σε μια πολύ γνωστή οικογένεια – ο παππούς του Όντεϊ ήταν βουλευτής των Τόρις και η μητέρα του προερχόταν από παλιά εμπορική οικογένεια – ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησε την εταιρεία του το 1991. Τα τελευταία χρόνια, τα tabloid ασχολούνται με τα πάντα, από την υποστήριξή του Brexit έως τον αμφιλεγόμενο τρόπο ζωής του. 

Οι περισσότεροι από τους επενδυτές του τον έχουν εγκαταλείψει μετά τις έντονες διακυμάνσεις που παρουσίασε το αντισταθμιστικό του ταμείο και τις έντονες διακυμάνσεις μεταξύ μεγάλων κερδών και έντονων ζημιών. Η περσινή χρονιά σημείωσε την καλύτερη επίδοση, μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη μετά από χρόνια απωλειών.

Αποσύροντας χρήματα

Η Morgan Stanley ξεκίνησε πρόσφατα τη διαδικασία τερματισμού της συνεργασίας της με το αντισταθμιστικό ταμείο. Η JPMorgan Chase & Co. και η Goldman Sachs Group ξεκίνησαν επίσης να επανεξετάζουν τις θέσεις τους. Ορισμένοι επενδυτές έχουν επίσης αποσύρει τα χρήματά τους.

Η Schroders ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απέσυρε επενδύσεις από τα ταμεία της Odey και η Canada Life ανέστειλε τη σχέση της με την εταιρεία με «άμεση ισχύ» γνωστοποιώντας ότι δεν θα δεχτεί νέες ροές κεφαλαίων. 

Η χρηματοοικονομική εποπτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου – η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς – βρίσκεται εν μέσω διετούς έρευνας για τον διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με πηγές. 

Η εταιρεία προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές. Σε επιστολή προς τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Πήτερ Μάρτιν είπε ότι η Odey Asset Management βρίσκεται σε «ενεργές συζητήσεις με όλους τους παρόχους υπηρεσιών και είμαστε βέβαιοι ότι οι πάροχοι υπηρεσιών μας θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μαζί μας για να διασφαλίσουν ότι τα συμφέροντα των επενδυτών είναι προστατευμένα».

Ο Μάρτιν είπε ότι οι δικηγόροι της εταιρείας εξετάζουν τις αξιώσεις και η ανώτερη διοίκηση «δεν αναγνωρίζει» την εικόνα που απεικονίζεται στην έκθεση.

«Τραινάκι του τρόμου»

Πριν κερδίσει την υπόθεσή του το 2021, ο Όντεϊ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, η οποία μετονόμασε αρκετά funds και δημιούργησε το εμπορικό όνομα Brook Asset Management για τη διαχείρισή τους.

Οι επιδόσεις του αντισταθμιστικού ταμείου Odey
 

Source: Investor document

Το ενεργητικό του εμβληματικού hedge fund υποχώρησε σε περίπου 310 εκατ. δολάρια στα τέλη Απριλίου από 1,8 δισ. δολάρια ενεργητικού στο αποκορύφωμά του το 2015. Το ενεργητικό επίσης ολόκληρης της εταιρείας έχει επίσης υποχωρήσει σε περίπου 3 δισ. δολάρια από περισσότερα από 13 δισ. στο απόγειό της. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας τα έχουν υπό τον έλεγχό τους διαχειριστές χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένων των James Hanbury και Oliver Kelton.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News