Σχοινάς: Ανοίγονται νέες προοπτικές για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΒ
«Ο Βόλος και το λιμάνι του έχουν εξαιρετικές προοπτικές, το μεγάλο αυτό λιμάνι είναι ήδη μέλος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, θα χρηματοδοτηθεί εκ νέου ως επιλέξιμο και θα ανοιχθούν νέες προοπτικές με την ιδιωτικοποίησή του». Αυτές ήταν οι διαπιστώσεις που έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη σημερινή επίσκεψή του στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και τις ξεναγήσεις που ακολούθησαν τόσο στις μεγάλες χερσαίες ζώνες του λιμανιού όσο και στη διά θαλάσσης αποτύπωση των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Ο κ. Σχοινάς ενημερώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΒ Σωκράτη Αναγνώστου για τα σημαντικότερα θέματα του λιμανιού και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δρομολόγηση της πορθμειακής γραμμής διακίνησης επιβατών και οχημάτων μεταξύ Ελλάδος Αιγύπτου, που θα συνδέει τα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξάνδρειας, αλλά και για τις συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με τις αιγυπτιακές Αρχές και την ενθουσιώδη υποστήριξη που έχει τύχει το εγχείρημα από πλευράς Αιγυπτίων.
Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το εγχείρημα της γραμμής Βόλος-Αλεξάνδρεια διότι πέραν του τουριστικού ενδιαφέροντος, θα διανοιγούν μεγάλες προοπτικές και στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων μέσω της Ελλάδος και της Αιγύπτου προς την Ανατολική κυρίως Αφρική, αλλά και αντιστρόφως προς την Ευρώπη, σε μία περίοδο γεωστρατηγικών αλλαγών που έχει επιφέρει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε η θετική απάντηση της αιγυπτιακής πλευράς στην επίσημη πρόταση του τέως υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, για την προώθηση συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, ενώ θετική ήταν και η απόκριση στην πρόταση του υπουργού Μεταφορών της Αιγύπτου για συνάντηση των δύο ομάδων έργου, για την προετοιμασία Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών και τονίσθηκε ιδιαιτέρως η οικονομική βιωσιμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αφού αυτό το θέμα είναι και το ζητούμενο και αναμένεται η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας της γραμμής, καθώς υπάρχει επιθυμία και δυνατότητα χρηματοδότησής της από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αίγυπτο μέσα στο 2023.
Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ικανοποίηση για την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκε να συμβάλλει θετικά και -μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ- τόνισε ότι «ο Βόλος και το λιμάνι είναι ήδη μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Το λιμάνι έχει ήδη λάβει κοινοτικές χρηματοδοτήσεις από το Connecting Europe Facility που είναι το χρηματοδοτικό όργανο το οποίο αφορά στις υποδομές ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και στην επικείμενη αναμόρφωση της σχετικής νομοθεσίας θα προστεθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα με το δίκτυο, γεγονός που θα καταστήσει το λιμάνι επιλέξιμο και για άλλες χρηματοδοτήσεις. Το λιμάνι βέβαια βρίσκεται σε μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης, γεγονός θετικό αλλά ο Βόλος και όλες οι υποδομές του βρίσκονται στην «καρδιά» του μεταφορικού συστήματος της ΝΑ Ευρώπης κι αυτό καλύπτει και το σχέδιο της πορθμειακής σύνδεσης του Βόλου με την Αλεξάνδρεια».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Σωκράτης Αναγνώστου από την πλευρά του δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «συζητήσαμε βασικά θέματα για χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ και συνεχίσαμε και τη συζήτηση που είχαμε στις Βρυξέλλες για βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στην πορθμειακή σύνδεση του Βόλου με την Αλεξάνδρεια. Έχουμε τη θετική απάντηση των Αιγυπτίων και θέλουμε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη και να εξετάσουμε εάν μπορεί να επιδοτηθεί και η γραμμή τον πρώτο χρόνο. Πίστη μας είναι ότι θα πάει πολύ καλά».
Ακολούθησε ξενάγηση του Μαργαρίτη Σχοινά στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού του Βόλου και σε όλες τις χερσαίες εγκαταστάσεις, αλλά και στο τμήμα της άφιξης του κρουαζιερόπλοιων που φέτος αναμένεται να φέρουν στον Βόλο περισσότερους από 325.000 επισκέπτες. Επισημάνθηκε η έλλειψη μεγάλης σύγχρονης μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών, ενώ όταν ο κ. Σχοινάς ξεναγήθηκε από την κεντρική λιμενάρχη Βόλου Βασιλική Κωνσταντά δια θαλάσσης με ταχύπλοο του Λιμενικού Σώματος εξέφρασε την έκπληξή του για το μεγάλο μέγεθος του λιμανιού και των εγκαταστάσεών του.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε εθιμοτυπικά και τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο που τους συνδέει ισχυρή φιλία συνοδευόμενος και από την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Νιόβη Ρίγκου.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News