Business & Finance Σάββατο 10/06/2023, 12:15
ΒUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Αύξηση 20% της παραγωγής αυτοκινήτων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου

Τουρκία: Αύξηση 20% της παραγωγής αυτοκινήτων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας κατασκεύασαν περίπου 616.000 οχήματα τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, αύξηση 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Η παραγωγή αυξήθηκε 32% στις 137.012 μονάδες μόνο το Μάιο, σύμφωνα με την ένωση. Οι εξαγωγές σε δολάρια αυξήθηκαν περίπου 33% στα 3,09 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, ανεβάζοντας το σύνολο του πεντάμηνου στα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αποτελώντας έδρα πολλών βιομηχανικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Renault, της Fiat, της Toyota και της Hyundai, η Τουρκία είναι βασικός εξαγωγέας οχημάτων, ειδικά στη Δυτική Ευρώπη. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν το 14% των συνολικών πωλήσεων στο εξωτερικό, δείχνουν τα στοιχεία της Ένωσης Εξαγωγέων της Τουρκίας.

Με επικεφαλής τους βιομηχανικούς κλάδους συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι τουρκικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 15% τον Ιούνιο, με τον δείκτη αναφοράς να κλείνει στο ιστορικό υψηλό των 5.626 μονάδων την Παρασκευή. Η αύξηση οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες ότι η νέα διαχείριση της οικονομίας της χώρας θα επιτρέψει την υποτίμηση της λίρας, γεγονός που θα έκανε τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές. Το νόμισμα υποχώρησε περίπου 11% τον Ιούνιο έναντι του δολαρίου, στην χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News